SVE ŠTO TREBA DA ZNATE :Kontracepcija za vreme dojenja

0

Nakon porođaja, većina žena misli da dojenje sprečava novu trudnoću. Pa, ipak, ovo je samo donekle istina, Naime, dojenje zaista može da spreči novu trudnoću, ali samo ako se beba doji, u isto vreme, na svaka četiri sata. U suprotnom, ništa te ne štiti od nove trudnoće.

- Oglasi -

Kad sam opet plodna?
Prva ovulacija nakon porođaja je individualna. Bitnu ulogu igra dojenje. Ako dojiš, prva menstruacija može da se pojavi tek nakon više od šest meseci. U protivnom ovulacija se pojavljuje najčešće četiri do šest nedelja nakon porođaja. Ipak, s obzirom da se menstruacija javlja tek dve nedelje nakon ovulacije možeš i odmah nakon porođaja da budeš plodna, a da ne znaš.
Dojenje ne nudi potpunu sigurnost
Ko god misli da je dojenje sigurna metoda sprečavanja trudnoće, s njime priroda može da se poigra. Tačno je da se u majčinom mozgu prilikom dojenja luči hormon prolaktin koji je zaslužan za stvaranje mleka. Što više taj hormon cirkuliše u krvi to se ovulacija javlja kasnije. Imaj na umu da već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu da smanje nivo prolaktina. Zato bi čak i majke koje isključivo doje trebalo da razmišljaju o kontracepciji.
Metode kontracepcije
Ukoliko razmišljaš o uzimanju kontracepcije tokom dojenja, imaj na umu da anti bebi pilule nisu dobar izbor, jer estrogeni koje sadrže mogu da zaustave dotok mleka. A, hormoni iz pilule se uostalom putem mleka prenose i na bebu. To nikako nije zdravo, jer relativno visoka količina hormona u pilulama može da izazove posledice u detetovom razvoju.

Prirodna kontracepcija
Iako ti se čini da metoda merenja temperature ili aparatić za utvrđivanje plodnosti, mogu da budu dobar izbor, varaš se. Nakon porođaja prirodne metode sprečavanja vrlo su nepouzdane. Razlog je jednostavan, ciklus nakon trudnoće opet mora da se ustali.Zato se prvih nekoliko meseci ne preporučuje metoda merenja temperature ili aparatić za utvrđivanje ovulacije.
Preporučena kontracepcija
Od sredstava kontracepcije, najboji izbor su spirale. Tu isto možeš da biraš između obične i spirale koja sadrži estrogen, a zove se „Mirena“.
Običnu spiralu možeš da staviš tek šest do osam nedelja nakon porođaja. Materica se tek posle ovog perioda vraća u normalnu veličinu. Osim toga, bilo bi dobro da sačekaš da iscedak iz materice potpuno prestane kako ne bi došlo do infekcija. Prednost spirale je u tome što narednih pet godina ne moraš da brineš o zaštiti. Ipak, imaj na umu da prilikom stavljanja spirale, postoji mogućnost povređivanja materice, ali da ona može da ispadne ili da promeni položaj. Nije isključeno ni krvarenje.
Spirala sa hormonskim uloškom( progesteronom), koja je poznatije pod nazivom „Mirena“, je najbolji izbor. Prednost ove metode spram obične spirale jeste da smanjuje jačinu i trajanje ciklusa. Zbog niže količine hormona nego kod kontracepcijske pilule može se koristiti za vreme dojenja.
Od ostalih sredstava na raspolaganju su vam još kondomi i lokalna spermicidna sredstva u vidu vaginalnih tableta i kapsula.

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...