KONTROLE U TOKU TRUDNOĆE- PRVI TRIMESTAR

0

Prva poseta lekaru potrebna je kada izostane ciklus. Najčešće se uradi test i ukoliko je pozitivan zakazuje se pregled kod ginekologa. Vrlo je važno da znate da ukoliko se prerano ode na pregled nije moguće videti trudnoću i plod, te onda počinju muke i za trudnicu i za njenog lekara. Trudnica se, naravno, zabrine da nešto nije u redu, a lekar radi intenzivne preglede i analize da dokaže da trudnoća nije vanmaterična.

Ukoliko imate redovan ciklus na 28 dana, trudnoća se ultrazvukom dobro vizualizuje oko 6. gestacijske nedelje. Na prvom pregledu se konstatuje da je trudnoća u materici i dogovori se dalji plan pregleda. Kada je konstatovana vitalna trudnoća obično se preporučuje uzimanje folne kiseline, same ili u kompleksu vitamina, za bolji razvoj centralnog nervnog sistema kod bebe, kao i za sprečavanje pobačaja.

Pogledajte kako nastaje čovek *FOTO

Posle toga radi se laboratorijski pregled kojim se utvrđuju osnovne analize: krvna grupa, kompletna krvna slika, nivo šećera, koncentracija gvozđa u krvi, kao i analiza urina. U većini zemalja, pa i kod nas, „double test“ (dabl test) je uveden kao rutinski test u prvom trimestru trudnoće.

Najznačajniji ultrazvučni pregled radi se po upravo navršenoj 12-oj gestacijskoj nedelji trudnoće. Na tom pregledu konstatuje se dužina ploda i da li je ona odgovarajuća za starost trudnoće. Konstatuje se debljina vratnog nabora i postojanje nosne kosti.

Kod trudnica koje puše, ovaj bebin organ najviše strada: Nisu pluća!

- Oglasi -

Posle ovog ultrazvučnog pregleda vadi se krv i određuje se koncentracija dva hormona koji su važni za početak trudnoće. Vrednosti koncentracije hormona, zajedno sa vrednostima dobijenim sa ultrazvučnog pregleda, kombinuju se u računarskom programu koji izračunava rizike za hromozomske poremećaje. Važno je da znate da je test statistički proračun i da rezultat ne znači da dete ima ili nema hromozomski poremećaj, već je to statistička verovatnoća za njegovu pojavu, i to će vam objasniti vaš lekar. Još je važno da znate da treba uraditi test prema stvarnoj starosti trudnoće, jer ne mora uvek vreme izostanka ciklusa precizno da odgovara starosti trudnoće. Nemaju sve žene uredne cikluse na 28 dana, a za preciznu starost trudnoće najvažniji je prvi ultrazvučni pregled.

Ima bar pet razloga zbog kojih TRUDNICE treba da jedete trešnje. Tri su ključna!

Od ostalih ginekoloških pregleda važno je proveriti kada je rađen pregled grlića materice, kolposkopija i PA test. Ukoliko je taj pregled rađen neposredno pre trudnoće i bio uredan, sledeći može da se radi tek nakon porođaja. Ukoliko pacijentkinja nije dugo radila ovaj pregled, neophodno ga je uraditi u prvom trimestru.

autor: dr sci. med. Mima Fazlagić

izvor. 

Breskve najbolje voće za TRUDNICE !! Evo i zašto !

- Advertisement -

Komentara
Loading...