KRITSKA DIJETA: Idealna za podmlađivanje i gubitak kilograma

0

Kritska dijeta podrazumeva prirodnu hranu koja se lako i brzo sprema. Ako radite i nemate puno vremena za prirpemu obroka, ova dijeta će vam odgovarati, jer su obroci fantastični, daju dosta energije i najbitije od svega – brzo mršavite.

Prirodni, tradicionalni i lokalni proizvodi su karakteristika Kritske dijete, ali i neke druge činjenice vas mogu iznenaditi. Na primer, tradicionalna Kritska dijeta, podrazumeva konzumiranje tri puta više masnoće u odnosu na prosek u zapadnim zemljama! A jedino ulje koje Krićani konzumiraju je maslinovo.

Prvo iznenađenje je korišnjenje velike količine maslinovog ulja. Drugo iznenađenje je hleb. Tri puta više hleba se konzumira u Kritskoj dijeti, nego u ishrani zapadnjaka. Meso i riba čine samo mali deo Kritske dijete. Hrana se priprema kuvanjem i grilovanjem. Šta to znači mali deo? Pa, komad posnog mesa dva puta nedeljno, riba dva-tri puta i to je to…

Kritska dijeta osnova

Osnova dijete je voće, mahunarke i povrće.

Dakle, sve vrste suvih i svežih mahunarki sa povrćem i zelenim lisnatim povrćem su glavne namirnice u ishrani tradicionalne kritske porodice i skoro da se uz svako jelo služi kuvano ili sveže povrće i mahunarke. Stanovnici Krita koji žive u selima koriste isključivo sveže namirnice za pripremanje obroka. Jela su jednostavna uz dodatak divljeg začinskog bilja zbog ukusa.

Poslednje, ali ne najmanje važno jeste vino. Dobrobiti umerenog konzumiranja crvenog vina, jedna čaše vina je redovni dodatak obroku.

Sve u svemu, ovo zvuči kao odlična dijeta – mnogo hleba, maslinovo ulje sa svačim i čaša vina uz svaki obrok!

Kritska dijeta pravila

Koristiti maslinovo ulje kao glavnu masnoću, zamenite sve ostale masnoće i ulja za prženje i prelive

Jedite puno svežeg voća kao dnevni desert; ograničite konzumiranje slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća i umesto njih, jedine voće.

- Oglasi -

Uključite u vašu ishranu više hrane biljnog porekla, uključujući povrće, hleb i žitarice, mahunarke, jezgraste plodove i semenke.

Jedite male količine sira i jogurta.

Jedite male do umerene količine ribe i živinskog mesa sedmično, i ograničite konzumiranje jaja na maksimalno 4 nedeljno.

Uključite crveno meso povremeno, možda jednom u toku nedelje

Kritska dijeta – tajna

Glavna karakteristika Kritske dijete je jednostavnost. Nema fensi soseva ili suflea. Nema teških kombinacija niti egzotičnih začina.

Druga karakteristika Kritske dijete je svežina i kvalitet namirnica koje se koriste. Na primer, dosta povrća raste samo od sebe u prirodi i krićani ga samo uberu i spremaju istog dana.

Trudite se da uvek koristite sezonske namirnice koje rastu u podneblju gde živite. To je najukusnija i najzdravija hrana. Proizvodi koji se transportuju sa jednog kraja sveta na drugi u hladnjačama uvek izgube hranljive materije i ukus. Nije zdravo jesti hranu koja ne raste u podneblju gde živite i veoma je važno razmotriti uticaje okruženja na razvijanje ukusa na hranu koja treba da putuje svetom pre nego što se konačno nađe na vašem stolu.

Sve u svemu Kritska dijeta je tu da vam pomogne da na duge staze budete i zdravi i vitki i lepi! Zašto je ne probati kada je priprema tako jednostavna a rezultati vidljivi već za par dana!

Pre nego što se odlučite za Kritsku dijetu, obavezno se posavetujte sa lekarom!

https://zena.blic.rs/

- Advertisement -

Komentara
Loading...