LEK ZA NEPLODNOST , ODLIČAN I ZA TRUDNICE I PREVENTIVA MNOGIH BOLESTI

Mnogo smo se puta do sada osvedočili da je priroda dragocena riznica, u kojoj se kriju rešenja za različite zdravstvene tegobe. Iako određena oboljenja zahtevaju farmakološku terapiju, to ne znači da treba da zanemarite čudotvorna svojstva lekovitog billja, a naročito treba da ga uključite kao vid preventive u svoje svakodnevne životne navike. Tako je virak, ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) fantastičan u tretiranju policističnih jajnika, ali i mnogih drugih tegoba koje su karakteristične za pripadnice lepšeg pola.

 

U nastavku saznajte sve detalje o ovj čudovtvornoj biljci.

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, flavonoide, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali joj se pripisuje moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.

Neka narodna imena: gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta. Cveta od juna do septembra, a raste na pašnjacima, pored potoka od brdskih do planinskih predela.

Kod starih Germana virak je bio vrlo cenjena lekovita biljka koja je posvećena Friggi, boginji prirode i plodnosti. Po prvi put spominje se 1485. god. u delu o lekovitom bilju, a od 16. veka je već bila naširoko poznata po lekovitom učinku.

Jedan od nažalost čestih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Pomaže kod sindroma PMS-a i menopauze. Virak je takođe efikasan i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Hvaljena je i kao lekovita biljka koja pospešuje i olakšava porod, kao i kod unutarnjih povreda nastalih pri porođaju.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, smatra se izvanrednim sredstvom protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV). Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.

- Oglasi -

Virak je idealan i za trudnice. Može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

Čaj od virka: Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje: U litri vode skuvajte 30 do 50 g osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka: 200 grama suvog ili svežeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja. Nakon kupanja treba leći u ugrejanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se takođe liječiti rane i čirevi.

Napomena: Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Ne propustite da uvstite ovu čudotvornu biljku o svoje svakodnevne životne vavike.

IZVOR. MOGUJATOSAMA.RS

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...