Lekari savetuju: Nakon carskog reza porodilje bi trebalo da žvaću žvaku evo i zašto

0

Žene koje se porode carskim rezom bi posle toga svakodnevno trebalo da žvaću žvakaću gumu, kažu stručnjaci.

Mnoge žene posle carskog reza pate od postoperativnog ileusa, što je zapravo medicinski termin za „lenja“ creva nakon ovog zahvata.

Studija sprovedena u Filadelfiji sada je pokazala da se normalno funkcionisanje creva može vratiti žvakanjem žvakaće gume tri puta dnevno po 30 minuta.

Lekari savetuju pacijentima da jedu nakon operacija, kako se creva ne bi ulenjila, ali novopečenim majkama posle carskog reza, to je verovatno poslednja stvar na pameti.

VREDI DA POGLEDATE NEŽNI CARSKI “Ovo je snimak porođaja koji zaslužuje svako poštovanje (VIDEO)

- Oglasi -

Međutim, stručnjaci kažu da žvakanjem žvakaće gume mogu da „prevare“ telo da „pomisli“ da jedete. Plus je i to što se tokom žvakanja žvaka proizvodi pljuvačka, čime se mozgu šalje signal da creva rade, kažu stručnjaci.

Postoperativni ileus je česta pojava nakon operacija stomaka i carskog reza, a smatra se da to stanje uzrokuje zapaljenje koje se dobija prilikom otvaranja stomaka. U najvećem broju slučajeva se stanje spontano poboljša za dva ili tri dana, ali u međuvremenu može doći do nadutosti, vrtoglavice i konstipacije.

Dr Vinćenco Bergela i dr Tomas Džeferson iz Filadelfije su, nakon studije, utvrdili da se žene koje žvaću žvakaću gumu posle carskog reza od lenjih creva oporave oko šest i po sati brže nego one koje nisu žvakale žvaku.

mondo.rs/

Lekari su mi rekli da moram na carski rez: A kada su me otvorili – bebe tamo NIJE BILO i usledilo je IZNENAĐENJE

- Advertisement -

Komentara
Loading...