Lekari su me uverili da mi ćerka ima SAMO GRIP: Posle jedne JEZIVE NOĆI konačno smo saznali pravu dijagnozu i ZASTRAŠUJUĆA JE

0

Negde oko četiri izjutra imala sam užasan osećaj u stomaku da nešto nije kako treba.

Naša ćerka stara dve nedelje nikako nije spavala i ja sam već tri puta budila muža. Ona je bila sve kenjkavija i nervoznija, a kašalj je počeo da me brine. Odbijala je da jede. Inače, 18 sati ranije joj je lekar dijagnostikovao grip, a ja sam sada počela da paničim, počinje svoju priču blogerka Megan Vajteker iz Teksasa.

Sedela sam na krevetu i posmatrala kako moje novorođenče postaje sve crvenije i crvenije, a ona vrišti dok se ne zaceni. Izmerila sam joj temperaturu. Dok je termometar počinjao da pišti i crveni se, meni se srce slamalo.

Zgrabila sam bebu, ušla u dnevnu sobu, gde je moj muž spavao u karantinu nakon što je celog dana pazio na bebu. Kada sam mu rekla da naša devojčica stara 13 dana ima groznicu, duboko je uzdahnuo i rekao mi da je vodim kod lekara iako se pedijatar ne javlja. Kao robot sam pakovala stvari i plakala dok sam čekala da mi pedijatar uzvrati poziv. Telefon nije zvonio pa sam krenula sa detetom. I baš dok sam izlazila, pedijatar je pozvao i potvrdio da moramo u Urgentni. Ja sam krenula sa bebom, a muž je ostao da čuva starije dete.


Oko pet ujutro je sestra radila lumbalnu punkciju nad mojim detetom dok sam ja beskorisna stajala i gledala. U šest smo imali prve rezultate. Ispostavilo se da beba uopšte nema grip, već respiratorni sincicijalni virus (RSV), čestu i veoma zaraznu respiratornu bolest. Kod odojčadi može da bude i smrtonosan. Postoji vakcina protiv njega, ali obično se daje samo prevremeno rođenoj deci ili bebama koje su iz nekog razloga ugrožene.

Sa manje od dve nedelje moja beba je bila životno ugrožena. RSV je praktično gadna prehlada, ali sa gustom sluzi i groznicom, a groznica i temperatura su uvek znak za uzbunu kod novorođenčadi.

- Oglasi -

Novorođenčad mogu da dišu samo kroz nos. Ako im je blokiran, ne mogu da jedu i ne mogu da dišu. A groznica, dehidracija i nedostatak hrane mogu za kratko vreme da izazovu mnogo komplikacija u tek rođenim telašcima koja još nemaju ni razvijen imuni sistem.

Narednih par dana provele smo u bolnici gde je bila prikačena na gomilu raznih sprava, između ostalih i aparat za kiseonik. Na svakih sat vremena bi brojka na tom aparatu dramatično pala i alarm bi se upalio. I svakog puta bila bih uverena da ću ostati bez deteta.

Počela sam da je manijakalno fotografišem, jer je do tada nisam puno slikala misleći da ima vremena.

Dani su prolazili, a ona je bila bolje. Uskoro smo puštene kući. I dalje je bila loše, ali nije bila životno ugrožena. Tri dana vam možda zvuči kratko za boravak u bolnici, ali i pet minuta je predugo kada se pitate da li će vam dete živo izaći odatle.

foto.

preveli.zena.blic.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...