Lekovi:10 LEKOVA KOJE NE TREBA NIKADA DAVATI DETETU (VIDEO)

0

Lekovi :10 LEKOVA KOJE NE TREBA NIKADA DAVATI DETETU

1. ASPIRIN. Zbog opasnosti od po život opasnog Reye sindroma

2. LEKOVE ZA PREHLADU U SLOBODNOJ PRODAJI. Brojna su upozorenja, kako amepričkih tako i evropskih pedijatrijskih udruženja o opasnostima koje prete predškolskoj deci kod primene ”lekova za prehladu i kašalj”, naročito zbog mogućnosti predoziranja

3. LEKOVE PROTIV KAŠLJA. Ovi lekovi ne leče bolest, već samo suzbijaju kašalj koji je važan odbranbeni mehanizam Suzbijanjem kašlja direktno štetimo detetu oduzimajući mu važan stub odbrane donjih disajnih puteva.

4. LEKOVE PROTIV POVRAĆANJA. Povraćanje obično traje kratko i prevazilazi se laganim i veoma postepenim unosom najpre tečnosti, a zatim hrane. Ukoliko ne ide- dete se stavlja na intravensku infuziju i ukida se unos na usta. Lekovi protiv povraćanja imaju brojne neželjene efekte.

5. LEKOVE ZA ODRASLE, SAMO U MANJIM KOLIČINAMA. Ovo je veoma opasno, prvo, zato što je ovakvo doziranje krajnje neprecizno, a zatim, zato što lekovi za odrasle nisu uvek primenljivi kod dece.

- Oglasi -

6. BILO ŠTA ČEMU JE PROŠAO ROK. Svaki komentar je suvišan

7. BILO ŠTA ŠTO PIJE ”KOMŠIJINO DETE KOJE IMA SLIČNU BOLEST. Opet- bez komentara.

8. SIRUP IPEKAKUANE može da ošteti srce, a predoziranje može biti smrtonosno

9. DODATNE DOZE ACETAMINOFENA (PARACETAMOLA) mogu se kriti u nekim kombinovanim lekovima za prehladu, tako da je moguće, ako se ne pazi, predozirati dete. Uvek pogledajte sastav, da se uverite da se supstance koje dajete u različitim lekovima pod različitim fabričkin imenima- ne dupliraju.

10. TABLETE ZA ŽVAKANJE MALOM DETETU uvek dajte pod strogim nadzorom i samo ukoliko je dete već počelo da grize i žvaće čvrstu hranu, zbog mogućnosti zadavljenja.

 

 BONUS VIDEO:

Foto Pixabay
Autor/Izvor Pedijatar.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...