Lekovi protiv bolova koje trudnice ne bi trebalo da uzimaju

0

Lekovi protiv bolova: Tokom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke trudnica koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova. Do kakvih su saznanja došli, saznajte u nastavku.

 

Kako je istraživanje pokazalo, šanse da se kod žena koje tokom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije veće su za 50 odsto u odnosu na trudnice koje ih nisu koristile.

Istraživači sa Univerziteta u Aberdinu otkrili su da među ženama koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prevremenih porođaja, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenih beba.

Oko 30 do 80 odsto žena širom sveta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji mogu da se jave tokom trudnoće, a to su grip, groznica ili reumatološka stanja.

Tokom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova:

  • paracetamol
  • ibuprofen
  • aspirin
  • diklofenak
  • naproksen

- Oglasi -

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u razdoblju od 2008. do 2015. godine.

Iako su regulatorna tela rekla da je paracetamol siguran za trudnice, upozorili su da nesteroidni protivupalni lekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smeli da se uzimaju posle 30. nedelje trudnoće.

Naučnica Ekaterini Zafeiri sa Univerziteta u Aberdinu rekla je da bi buduće majke pre uzimanja lekova bez recepta uvek trebalo da zatraže savet lekara.

“U svetlu onoga što smo otkrili u istraživanju, lakoća pristupa lekovima bez recepta u kombinaciji sa mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu, razlog je za brigu“, izjavila je Ekaterini Zafeiri.

“Ovo se posebno odnosi na odluke o uzimanju lekova tokom trudnoće bez saveta lekara“, dodala je.

“Trebalo bi upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji sa nesteroidnim protivupalnim lekovima povezano sa većim rizikom od komplikacija pa bi trudnice uvek pre uzimanja lekova trebalo da zatraže savet od lekara ili od babice“, tvrdi ona.

“Smatramo da je izuzetno važno da trudnicama bude dostupno više stručnih saveta“, zaključila je.

Foto Unsplash
Autor/Izvor b92

- Advertisement -

Komentara
Loading...