Lekovite biljke koje štite i leče ženske reproduktivne organe

0

Mnogi ginekološki problemi ne bi se ni pojavili ili bi se lakše lečili da koristite samo tri lekovite biljke raširene u našim krajevima.

 

 

Vrkuta, virak

Poznavatelji lekovitog bilja posebno cene vrkutu (Alchemilla vulgaris) zbog lekovitog, protivupalnog delovanja na ženske reproduktivne organe. Muči li vas pojačano lučenje sekreta i imate li bolne, neredovne menstruacije, pijte čaj od ove biljke. Piju je najčešće žene u klimaksu, ali će pomoći i mlađim ženama, uključujući i onima u pubertetu. Osim za ginekološke probleme, vrkuta se u obliku obloga koristi za lečenje rana, a deluje i kao čaj za mršavljenje.

Ipak, neki travari upozoravaju da je osobe osetljive na žuč, želudac ili jetru ne bi trebale piti jer sadrži puno tanina. Može dovesti i do preterano tvrde stolice, stoga ne preterujte s dozama.

Rusomača

Najpoznatija je kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, uključujući i ono tokom mokrenja, ali i kod prejake menstruacije. Naime, aktivne materije u ovoj dragocenoj biljci stežu krvne žile. Rusomača (Capsella bursa pastoris) deluje dobro i na mišiće materice i peristaltiku creva, tako da olakšava trudove i porođaj. Na glasu je i kao sredstvo za regulisanje krvnog pritiska (visokog i niskog). Najčešće se koristi u mešavini s drugim lekovitim biljem. U kombinaciji s vrkutom odlično ublažava ginekološke probleme. U Kini, Japanu i Koreji deo je mnogih lokalnih specijaliteta.

Stolisnik

Ova biljka koristi se protiv gotovo svih bolesti. Nema te boljke za koju vam ne bismo mogli preporučiti Achillea millefolium, odnosno stolisnik.

U mešavini sa kamilicom, kaduljom i koprivom koristi se i protiv belog pranja kod žena. Mlakom čajnom mešavinom ispire se vagina. Ista mešavina ili mešavina stolisnika i dveju gore navedenih biljaka može se i piti kao protivupalno sredstvo za smirivanje ginekoloških problema. Čaj pijte mlak i polako.

izvor:kucnilekar.com

Komentara
Loading...