Lekovito bilje za zdravu kosu

Muškarci i žene koji imaju problem sa intenzivnim opadanjem kose mogu biti zainteresovani za biljke koje podstiču njen ponovni rast.

Mada ne postoji magični napitak koji će učiniti da vam raste kosa, ima puno biljaka koje unapređuju zdravlje vaše kose i pospešuju cirkulaciju u koži glave i oko folikula dlake. One mogu pomoći vašoj kosi da bude jača i sprečiti gubitak kose veći od prirodno normalnog.

med-za-kosu-maska(1)

Normalno je da zdrava osoba izgubi 50 do 100 vlasi kose dnevno. Neke osobe, međutim, imaju gubitke koji su mnogo veći od ovoga. Prekomerni gubitak kose može biti izazvan lošom ishranom, problemima štitaste žlezde, bolešću i čak mnogim lekovima. Ako imate neuobičajeno veliki gubitak kose, mudro je konsultovati se sa vašim lekarom kako bi isključili ozbiljne zdravstvene poremećaje kao moguć uzrok. Takođe možete probati i neko bilje koje podstiče rast kose i videti da li vam se kosa vraća u pređašnje zdravo stanje.

Postoji nekoliko biljaka koje se preporučuju za podsticanje ponovnog rasta kose, a primenjuju se površinski. Njihovo delovanje se najvećim delom zasniva na poboljšanju cirkulacije kroz vlasište, kao i na dezinfekcionom efektu koji poseduju.

Ginko
Ginko se može površinski primeniti na koži glave u vidu tinkture koja pospešuje cirkulaciju. To može stimulisati ponovni rast kose.

Žalfija
Za čaj od žalfije pomešan sa jabukovim sirćetom se tvrdi da stimuliše protok krvi kroz poglavinu a istovremeno je i dezinfikuje. Ovaj rastvor iskoristite za ispiranje kose nakon pranja.

Konjorep (rastavić, preslica)
Konjorep je bogat silicijum-dioksidom koji može pomoći kosi da postane jača i tako smanjiti verovatnoću da dođe do njenog lomljenja ili opadanja. On takođe kosi daje zdraviji izgled. Upotrebljava se tako što se napravi čaj od konjorepa i pola šolje vrele vode, a zatim se to pomeša sa blagim šamponom, i dobijenom mešavinom opere kosa kao i obično. Obavezno dobro isprati.

Ruzmarin
Masiranje skalpa šamponom obogaćenim ruzmarinom će vam pomoći u borbi protiv peruti i poboljšati cirkulaciju. Krčkajte šolju ruzmarina u malo više od 1 šolje vode u trajanju od 15 minuta. Ocedite i ohladite u posudi. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i dobro promešajte kako bi sjedinili smesu.

Ishrana
Iako ne moraju nužno poticati od biljaka, mnogi vitamini i minerali korisno utiču na kosu.

Biotin
Konzumiranje hrane bogate biotinom može uticati na smanjenje opadanja kose. U hranu koju treba jesti ubrajamo smeđi pirinač, sočivo, ovsenu kašu, soju, žumance iz jajeta i orahe. Takođe možete koristiti i suplemente biotina.

Esencijalne masne kiseline
Takođe treba u ishranu uključiti i esencijalne masne kiseline (EMS). EMS su poznate po tome što deluju anti-inflamatorno, ali su isto tako važne i za zdravlje kose. Riba, seme lana i orasi su neke od namirnica sa visokim sadržajem EMS.

Gvožđe
Hrana bogata gvožđem može biti korisna u smanjivanju opadanja i obrtanju tog procesa kod žena koje pate od anemije. Gvožđa ima u hrani poput brokolija, prokelja i pivskog kvasca.

Drugi saveti
Pored uzimanja bilja i prilagođavanja vaše ishrane, takođe bi trebalo i da naučite tehnike koje će vam pomoći da budete nežniji prema svojoj kosi. Nikada ne koristite četku na mokroj kosi, umesto toga primenjujte običan ili „afro“ češalj. Kosa se lako lomi kada je mokra i četka joj tada može naneti puno štete. Izbegavajte sredstva koja mogu oštetiti kosu kao što su fenovi za sušenje ili metalni uvijači za kovrdžanje kose. Takođe budite obazrivi i pri korišćenju hemikalija. Umesto njih koristite prirodne boje i druge prirodne proizvode za kosu. Možete se iznenaditi blagotvornim efektom koji prirodni šampon ostvaruje na vašoj kosi. Potražite potpuno prirodne šampone koji u sebi sadrže prethodno pomenute biljke. Ova vrsta šampona je nežnija prema vašoj kosi i primetićete da vam tokom njihove upotrebe kosa manje opada prilikom češljanja.

Ako ipak primetite da vam kosa i dalje opada i ne izrasta ponovo, porazgovarajte o tome sa vašim lekarom. Možda postoji zdravstveni problem utiče na opadanje kose koji se može lečiti.

Autor:http://cajeviza.net/caj-za-kosu-kopriva-kamilica-nana-ruzmarin-zalfija/

Komentara
Loading...