LEPE vesti za porodilje: Za ovu godinu izdvojeno 469 miliona dinara

0

Za ovu godinu Beograd je za porodilje izdvojio 469 miliona dinara, a potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama za zarade za porodilje izdaju se u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su porodilje posebno važna kategorija, a on je obilazeći Sekretarijat za socijalnu zaštitu istakao da ceo postupak uzimanja potvrde podrazumeva dolazak porodilje sa ličnom kartom u prostorije Sekretarijata.

On je naveo da je prošle godine u Beogradu bilo 17.977 porodilja, i isto toliko rešenja, za šta je, prema njegovim rečima, odvojeno oko 414 miliona dinara.

Isplaćujemo svakog meseca sve naknade, a ove godine smo obezbedili 55 miliona više za novčana davanja porodiljama„, rekao je Vesić, napominjujući da se sada porodiljama rešavaju brojni problemi, poput dozvoljenog prekoračenja u banci.

Vesić je podsetio da je Beograd povećao naknade, pa se tako za prvo i drugo dete izdvaja po 20.000 dinara, u odnosu na prošlu godinu kada je taj iznos bio 10.000, dok se za treće dete i blizance izdavaja 40.000, odnosno 50.000 dinara.

- Oglasi -

Postoji posebna naknada za socijalno ugrožene porodilje i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja to radi„, poručio je Vesić i dodao da je i zbog uvezanosti u sistem e-beba, porodiljama olakšan proces za ostvarivanje prava, koja sada elektronskim putem iz porodilišta mogu da ih ostvare.

Mesečno se izdaje 500 takvih potvrda, dodao je Vesić i istakao da je ove godine izdato 2.612 rešenja.

Za razliku od 2014. godine, kada je bilo obuhvaćeno 3.500 porodilja, danas su obuhvaćene sve porodilje koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda„, istakao je Vesić.

Jedna od korisnica usluge Sekretarijata, Jelena Ristić, poručila je da je sam proces dobijanja potvrde trajao pet minuta i apelovala na sve porodilje da dođu u Sekretarijat za socijalnu zaštitu i da ostvare svoja prava.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja je stupila na snagu od 1. jula 2018. godine propisuje da se sredstva na ime naknade zarada za vreme porodiljskog odsustva direktno uplaćuju na tekuće račune porodilja.

Foto freepik
Autor/Izvor mondo

- Advertisement -

Komentara
Loading...