LEPOTA I KOZMETIKA : ŠTA JE BEZBEDNO U TRUDNOĆI ?

0

Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Beljenje zuba

Ne postoji nijedan dokaz da izbeljivanje zubi u trudnoći predstavlja rizik za bilo vas ili vaše dete. Međutim, ne postoji dovoljno podataka da sa sigurnošću možemo reći da li je to sigurno ili ne. Zbog toga, lekari preporučuju da se čeka da izbeljivanjem ​​zuba posle porođaja. Vaš lekar vam može takođe savetovati da čekate i nakon perioda dojenja.

Peroksid koji se koristi u izbeljivanju uzrokuje oksidacijski proces koji može da bude štetan za tkiva i ćelije. Ne zna se da li je to opasnost za vas ili vaše dete.

Piling tretmani

Vaša koža je osetljivija za vreme trudnoće, jer više krv teče kroz nju. Dakle, so za piling će više nego uobičajeno dovesti do puknutih kapilara ako je koža pod stresom. Nema opasnosti da će soli koje se nanose spolja na telo naškoditi bebi, ipak, jer se so ne apsorbuje kroz kožu.

Depilacija

Apsolutno. Ali budući da je vaša koža osetljivija sada, trebali biste da budete oprezni sa povlačenjem traka voska. Trudnoća takođe može da uzrokuje dekoloraciju kože i povećanu vidljivost krvnih sudova, pa čak i ako je vaš kozmetičar nežan, možda budete razočarani sa rezultatima.

Intimna depilacija

Nema ništa nesigurno u vezi toga. Ali zato sada više krvi teče kroz kožu sada – posebno u vašem intimnom području – verovatno ćete biti više osetljivi na sve što se vuče i čupa, tako da će bikini depilacija verovatno biti bolnija nego obično. Takođe je verovatno da ćete imati poneki puknut kapilar (bezopasno, ali vidljivo) nakon depilacije.

Topke kupke

Da, sve dok temperatura vode ne više od 100 stepeni celzijusa. Temperatura vode treba da je blizu vaše telesne temperature. Sve toplije može da oštetiti bebine ćelije u razvoju i, iako vi možete da se ohladite znojenjem, vaše dete ne može.

Takođe je u redu koristiti uljane kupke ili penušave kupke – vaš grlić je zatvoren, tako da nema opasnosti da ti proizvodi dopru vašeg deteta.

- Oglasi -

Sauna

To nije dobra ideja ako ne možete da kontrolišete temperaturu. Namakanje u toploj vodi ili sedenje u toploj, zagrejanoj soba može vas pregrejati, što povećava otkucaje srca i smanjuje dotok krvi u matericu, i potencijalno stavlja bebu pod stres ili ometa normalan razvoj. A budući da se trudnice sporo rashlađuju, verovatno ćete se onesvestiti ako se pregrejate u vrućoj kupki ili sauni – što bi, naravno, bilo vrlo opasno.

Nadogradnja noktiju

Ako radite u salonu, kao kozmetičar sa ograničenom izloženosti gasovima i isparenjima, rizik od akrilnih noktiju leže više u području razvoja alergije na lepak ili akril ili dobijanje gljivične ili bakterijske infekcije u ili oko noktiju. To su potencijalni problemi sa akrilnim noktima čak i kada niste trudni, a oni nemaju direktine štetne učinke na vaše dete.

Sa druge strane, većina budućih mama žele da izbegnu nastanak i potrebe da se tretiraju komplikacije, kao što su infekcije noktiju. Možda ćete uvideti da su nokti jači izdraviji za vreme trudnoće nego obično, tako da “ići prirodno” može da bude dobar izbor za ovo vreme.

Pirsing na pupku

Ako niste uz pirsing pupka i zatrudneli, odgoditi postupak za tek posle porođaja je najbolja ideja. Kako će vaš trbuh biti sve veći zajedno sa detetom, koža na trbuhu može znatno da se zategne. To ponekad iritira područje pupka gde je prsten, čak i kada nosite komotnu trudničku odeću. Takođe postaje sve teže kako trudnoća napreduje da se prsten i koža održavaju čistim i da se izbegne infekcija.

Definitivno je potrebno ukloniti prsten pre planiranog carskog reza. A budući da se neplaniran carski rez takođe može odigrati, dobra je ideja da uklonite prsten pre ili na početku porođaja.

Tetovaža

Tetovaže se ne preporučuju tokom trudnoće. Pre svega, ako oprema nije pravilno sterilisana, postoji rizik od prenosa krvlju infekcija, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV. Postojeći tetovaže neće uticati na vaše buduće dete.

Ali bebin rast može da utiče na vaše tetovaže. Strije mogu da oštete boju tetovaže i da bude iskrivljena.

Da li je tokom trudnoće bezbedno koristiti sve kozmetičke preparate (dezodorans, sapun, mleko za telo..), odnosno da li neki mogu loše da utiču na plod?

Većina kozmetičkih proizvoda za svakodnevnu negu (dezodorans, sapun, mleko za telo…) renomiranih proizvođača kozmetike su potpuno bezbedni za korišćenje tokom trudnoće. Ako se ovi proizvodi nanose na manje od 10% ukupne površine kože rizik od sistemskih efekata je veoma nizak. Ipak, postoje supstance koje smatramo potencijalno štetnim za plod jer mogu kroz kožu preći u sistemsku cirkulaciju. Retinoide prisutne u nekim anti-age preparatima, treba izbegavati u trudnoći jer mogu biti potencijalno šetni za plod.

Salicilnu kiselinu možemo pronaći u brojnim preparatima za čišćenje kože, protiv akni kao i za piling. Male koncentracije salicilne kiseline do 2%, npr. u toniku za kožu koji se aplikuje do dva puta dnevno, smatraju se bezbednim. Treba izbegavati upotrebu hemijskih pilinga koji sadrže salicilnu kiselinu i BHA (beta hidroksi kiselinu kao oblik salicilne kiseline). AHA alfa hidroksi kiseline, glikolna i mlečna su bezbedne u trudnoći.

Kreme sa zaštitnim faktorom sa hemijskim filterima su bezbedne u trudnoći jer ove supstance penetriraju kroz kožu u veoma malom procentu. Uvek kao opcija postoje kreme sa mineralnim, fizičkim zaštitnim faktorima na bazi titanijum dioksida i cink oksida koji ne prolaze kožnu barijeru. Mnoge žene tokom trudnoće postaju osetljivije, tačnije, njihova koža može odreagovati na neke supstance na koje nije bila osetljiva ranije. Tada govorimo o alergiji na odgovarajući proizvod. Zato je uvek pre same aplikacije preporučljivo isprobati proizvod na manjoj površini npr. podlaktici. Takođe čulo mirisa tokom trudnoće postaje osetljivije, pa mirisi raznih kozmetičkih preparata mogu dodatno izazvati mučninu.

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...