Lepota prirodnog porođaja

Jedinstveno i čudesno iskustvo porođaja za svaku ženu može da bude još intenzivnije i potpuno ispunjavajuće ako se porađa prirodno.

mama i beba

Često smo svedoci priča mnogih porodilja da je porođaj bio težak, da su se osećale kao da su „na traci“, da im nije bila posvećena dovoljna pažnja. Kod nas je još uvek nedovoljno poznato šta je to prirodni porođaj. Reklo bi se „Ima li čega prirodnijeg od porođaja?“, i pitate se kako to za porođaj vezujemo termin „prirodan“. U današnje vreme većina ne živi u skladu sa prirodom i prirodnim zakonima. Ne slušamo više svoje instinkte, povinujemo se kojekakvim nametnutim pravilima i propisima i slepo ih pratimo. I sve ovo se dešava već od samog rođenja.

- Oglasi -

Doktor Mišel Oden, ginekolog koji ima pola veka radnog iskustva, poznat je po humanizaciji porođaja, odnosno po tome što je u ginekološku praksu uveo prirodan porođaj. Tokom svoje bogate prakse on je utvrdio da je u porođaju najvažnije poštovati potrebe porodilje, a to su pre svega potrebe da ne bude posmatrana i da se oseća sigurno. On takođe smatra da je neophodno stvoriti određene uslove u kojima će žena biti potpuno opuštena i samim tim u mogućnosti da sluša svoje telo, da se oslobodi straha (koji je najveći „neprijatelj“ u svim životnim situacijama pa i u porođaju) i da se tokom porođaja pre svega osloni sama na sebe, na svoj unutrašnji glas, svoje snage, svoje instinkte. Osim toga, doktor Oden je zaslužan za uvođenje porođaja u vodi, za uvođenje kućne atmosfere u porodilišta i podoja u prvom satu po rođenju.

Doktor Oden je u maloj bolnici u Pitivijeu, u Francuskoj, imao priliku da razvije nov pristup porođaju. On je kao hirurg bio nadležan za opštu hirurgiju u državnoj bolnici, a to je podrazumevalo i nadgledanje malog porodilišta u okviru bolnice. Pošto nije imao iskustva u akušerstvu, bio je otvoren da uči od drugih ginekologa i babica. Ono što ga je na samom početku iznenadilo bila je činjenica da su starija i mlađa babica, koje su se školovale u različitim periodima, imale sasvim različito znanje i tehnike koje su primenjivale u pomaganju porodiljama. Takođe, jednom prilikom je prisustvovao trenutku kada je na zaprepašćenje svih prisutnih novorođenče samo nekoliko trenutaka nakon rođenja našlo majčinu bradavicu i počelo da sisa. Ovo ga je podstaklo da bolje razmisli o tome koliko je ispravna praksa da se beba uzima od majke odmah nakon porođaja kako bi se izvagala, izmerila i pregledala. Bilo je toliko očigledno da su i majka i beba potpuno uživale u tom prvom zagrljaju, i samim tim se kao potpuno prirodno nametalo da bebu i majku ne treba odmah razdvajati.

Takođe, doktor Oden je primetio i mnoge druge nelogičnosti. Na primer, tokom porođaja u većini bolnica doktor je figura na koju se svi oslanjaju, porodilja je tu samo da sluša šta joj se kaže. S druge strane, rođenje deteta je za majke, ali i njihove muževe koji su prisustvovali porođaju, bilo intenzivno, intimno, sveobuhvatno iskustvo. Iskustvo u kom je medicinsko osoblje, prema mišljenju doktora Odena tu samo da pomogne, da im se nađe i koje ima zadatak da se što manje meša.

Godinama je doktor Oden radio na tome da sazna šta doprinosi tome da se žene što više opuste, da uživaju u svom porođaju i da ga pamte kao jedinstveno i neponovljivo iskustvo. Došao je do zaključka da je neophodno da okruženje u kom se žena porađa bude prijateljsko, da prostorija bude topla i zamračena, da žena tokom trudova može slobodno da se kreće, a što manje da leži, da se porađa u čučećem položaju i da se nakon porođaja majka i beba ne razdvajaju.

izvor :lovesensa.rs

PROČITAJTE JOŠ I OVO JAKO VAŽNO

Kako se menjaju hormoni u prvom satu posle trudnoće

Porodjaj kod kuće kad ne ide sve kako ste planirali

Kako izgledaju kontrakcije kad krenu pravi bolovi ?

 VAŽNO : SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRIRODNOM PORODJAJU

Komentara
Loading...