Leto i dete – moguće komplikacije zbog vrućine

0

Moguće komplikacije tokom letnjih meseci za decu

Adekvatna zaštita od sunca

Veoma je važno da uvek koristite adekvatnu zaštitu od sunca. Nemojte izlagati dete direktnim sunčevim zracima ako nije pre svega namazano adekvatnom kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Savetuje se da deca koriste SPF 50, Koža pamti svaki put kada pocrveni i u odrasloj dobi se mogu javiti ozbiljna kožna oboljenja, kao posledica neadekvatne brige o koži u najranijem uzrastu.

Decu mlađu od 6 meseci uglavnom ne bi trebalo mazati sredstvima za sunčanje, ali ih ne treba ni izlagati sunčevim zracima ni izvoditi iz kuće bez preke potrebe u intervalima kada je sunce jako. Kod starijih beba i dece vodite računa da na svaka dva sata budu iznova namazani, čak i ako vreme provode u hladu.

Deca treba da uvek imaju i pokrivenu glavu, naočari za sunce i  adekvatnu garderobu .

Zdravstveni problemi kao posledica vrućine

Osip od vrućine

Veliki procenat beba se ospe već tokom prvog meseca života od vrućine. Toplotni osip  se javlja kada je bebi toplo. Mogu ga izazvati  čak i  plišani zeka, ako je u sobi prosečna temperatura, ali i topao vazduh u prostoru u kome beba boravi.

Toplotni osip se javlja kada dođe do začepljenja pora kroz koje inače izlazi znoj i manifestuje se u vidu crvenih tačkica koje izazivaju jak svrab. Bebama se često osip javlja na vratu, a zatim na pokrivenim delovima tela (pre svega na stomaku i leđima).

Kada se javi osip od vrućine, nikada nemojte na njega stavljati talk jer ćete dodatno zapušiti pore.

U slučaju pojave osipa najbolje je dete istuširati blagim sapunom i mlakom vodom. Tako će se rashladiti i pore će se postepeno otpušiti. Možete dete staviti i u toplu vodu u koju ćete rastvoriti malo morske soli i dodati koju kap lavandinog ulja koje smiruje svrab.

Dehidratacija kao posledica toplote

Deca predškolskog uzrasta nemaju dobru termoregulaciju. Začas se pregreju, a još brže može da se dogodi da dehidriraju. Tokom letnjih meseci vodite računa da dete dodatno nudite da pije vodu, posebno ako se dešava da ne traži da pije vodu samo.

Bebe koje sisaju obavezno dojite na zahtev. Tokom letnjih meseci će beba verovatno ćešće tražiti da sisa i tako nadoknaditi svu potrebnu tečnost.

Bebama mlađim od 6 meseci koje sisaju nije potrebno davati vodu.

Deca tokom letnjih meseci vrlo lako dobiju temperaturu kao posledicu dehidratacije. Dovoljno je da se malo više oznoje tokom poslepodnevnog spavanja ili provedu neko vreme u neklimatizovanom prevozu. Nemojte praviti paniku, jer nije reč ni o toplotnom udaru, ni bolesti. Može potrajati i dva dana, ali kada se dete dobro hidrira ponovo, rashladi i odmori. Temperatura će proći.

Toplotni udar

Toplotni udar se javlja kao posledica velikih vrućina i dehidratacije. Ovo je hitan medicinski slučaj i potrebno je detetu obezbediti momentalnu hidrataciju i oporavak. Prvi znaci toplotnog udara su: ubrzano disanje, glavobolja, ošamućenost, bledilo, ubrzan puls i bol u mišićima. Ako primetite ove simptome, konsultujte se sa lekarom.

Toplotni udar se događa kada dete dehidrira i organizam nema tečnost koju bi lučio kroz znojenje, da hladi telo i dovodi temperaturu tela u normalu.

Sunčanica

Sunčanica se događa kada previše vremena dete provede na suncu. Posebno ako mu glava nije pokrivena i potiljak je izložen visokoj temperaturi. Kada je glava na visokim temperaturama, organizam šalje veliku količinu hladne krvi  da rashladi mozak. Dolazi do naglog širenja krvnih sudova koji povećavaju zapreminu mozga. Ovo dovodi do toga da su simptomi slični onim kada je u pitanju potres mozga.

Simptomi sunčanice su: veoma jaka glavobolja, suva koža, stalno povećanje temperature, vrtoglavica, povraćanje, zujanje u ušima, ubrzan puls, ubrzano disanje, nesanica i poremećaj vida.

Ako primetite neki od simptoma sunčanice, odmah sklonite dete sa sunca. Tuširajte dete hladnom vodom najmanje pola sata. Dajte detetu neki od lekova tipa Paracetamol, Febricet, Brufen, Nurofen, Ibuprofen, Panadol. Držite dete udaljeno od sunca nekoliko dana, dok se potpuno ne oporavi.

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Insekti tokom letnjih meseci

Komarci su prva asocijacija na leto, ali važno je da se čuvate i ujeda ose, pčele, stršljena, paukova i krpelja. Komarci su svima problem, ma gde da živite, ali srećom postoje razni načini da ih se rešiti. Jedan od načina da komarci ne ulaze u vaš dom je da zasadite biljke koje ih teraju, postavite mreže za komarce (postoje i mreže za kolica ili krevetac), koristite sredstva za rasterivanje komaraca i deci mažete repelente. Postoje sredstva koja su 100% prirodna i mogu se mazati bebama od rođenja.

 

 

 

Foto pexels-
Autor/Izvor demetra
Komentara
Loading...