Majčino mleko i težina deteta (ODGOVORI)

0

Gubitak telesne težine novorođene bebe često se koristi kako bi se odredilo koliko se dobro beba doji. Briga o bebama koje su izgubile previše težine posle rođenja može dovesti do saveta o dopuni ishrane.

majcino -mleko

Novo istraživanje pokazuje da se kod novorođenčadi majki koje su za vreme porođaja primale infuziju, može javiti gubitak težine zbog nastojanja deteta da reguliše svoju hidrataciju, a ne zbog nedostatka majčinog mleka.

Ovo istraživanje koje su sproveli naučnici iz Kanade bavilo se odnosima između infuzije koju su majke primale u toku porođaja (ili pre porođaja, ako je u pitanju carski rez), neonatalnog izlaza (merenog po težini vlažne pelene), kao i težine novorođenog deteta. Ustanovljeno je da je u periodu od 24 časa nakon rođenja, došlo do slične povezanosti između infuzije koja je data majci i nenatalnog izlaza urina, kao i između neonatalnog izlaza i gubitka težine novorođenčeta. Šezdeset sati posle rođenja, kada je u proseku težina deteta najniža, pronađen je proporcionalni odnos između infuzije koju je primila majka i detetovog gubitka težine.

“Medicinske sestre, babice i doktori dugo su se pitali zašto neke bebe gube težinu više od ostalih, iako sve bebe u početku dobijaju male količine hrane”, kaže glavni istraživač Džoj Noel Vajs, profesor sa Fakulteta zdravstvenih nauka sa Univerziteta u Otavi i nastavlja: “Izgleda da se novorođenčad koja je pre ili za vreme rađanja bila izložena povećanom unosu tečnosti, može roditi previše hidrirana, što od beba zahteva da regulišu nivo svoje tečnosti u prva 24 časa nakon rođenja.”

Merenje deteta 24 časa nakon rođenja

Profesor Noel Vajs dodaje: “Trebalo bi da razmotrimo praksu korišćenja porođajne težine kao osnovu za izračunavanje gubitka težine novorođenčeta u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Za majke i njihovu decu, tačna procena gubitka težine je veoma važna. Iako su potrebna dalja istraživanja, na osnovu naših saznanja, preporučujemo da se merenje težine nakon 24 časa od rođenja deteta koristi kao osnova.”

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije kombinovalo je standarde Svetske zdravstvene organizacije sa standardima Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje deteta. Bez obzira na to da li se dete doji ili dopunski hrani, trenutna preporuka je da se radi procena težine sedam dana od rođenja. Ako je beba za to vreme povratila težinu sa rođenja, to znači da se ona efikasno hrani.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Velike Britanije, većina beba gubi na težini nakon rođenja, a oko 80% njih povrati tu težinu do dve nedelje starosti.

Pročitajte puno toga u napoj kategoriji DOJENJE

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online