MAJKA JE OBOŽAVALA DUGAČKU GLAVU SVOJE BEBE: Kada su joj doktori saopštili istinu, prepala se!

Svi u porodici imali su ekstremno obao oblik glave, pa tako kada se rodila njena beba sa dugačkom glavom i licem, ona je mislila da je to čudesno, sve dok joj doktor nije saopštio loše vesti.

beba-metju-glava-foto-hefty-1459182312-874205

Kada je Megan Boler dobila sina Metjua bila je prilično uzbuđena jer nije imao porodični gen i imao je dugačku glavu umesto perfektno okrugle. Mislila je da je to jedinstveno i da ga to čini prelepom bebom.

- Oglasi -

Na njegovom redovnom pregledu sa 2 meseca, doktori su rekli Megan da Metju nema „mekanu tačku“ na glavi i uputili su je kod specijaliste. U dečijoj bolnici u Hjustonu, Metju je dobio dijagnozu kraniosinostisis što je oblik defekta pri rođenju, a znači da se njegova lobanja prerano spojila na potiljku. Kao rezultat toga, njegov mozak nije imao gde da raste, što je dovelo do čudnog oblika glave.

beba-metju-glava-foto-hefty-1459181529-874189

Ne postoji lečenje za ovaj deformitet osim da se operiše i iseku kosti lobanje. Mozak raste normalno, ali nema mesta gde jer je lobanja zatvorena i to stvara ozbilne povrede na mozgu. Doktorka Sandi Lem rekla je da je rana detekcija ovog stanja ključ da se spasi život deteta.

beba-metju-glava-foto-hefty-1459181662-874193

Od kada mozak bebe Metjua nije više imaol mesta da raste, doktori su morali da izvedu operaciju na njemu sa samo 10 nedelja. Isekli su kost u centru lobanje i to je stvorilo veštačko „mekano mesto“ ili „rupu“ koja je omogućila mozgu da raste, ali i lobanju u isto vreme. Više od 4 meseca Metju je morao da nosi zaštitinu kacigu kako bi njegova glava bila bezbedna od svih padova ili slučajnog udaranja.

beba-metju-glava-foto-hefty-1459181844-874197

Doktorka Lam kaže da je jako bitno da se ovo stanje uoči rano jer oko 10 odsto dece sa ovim stanjem mogu da dobiju visok pritisak u mozgu što može da bude jako opasno. U retkim slučajevima, stanje može da dovede do zastoja jer mozak nije mogao da se razvije kako treba. Kada se stanje na vreme primeti, mozak može normalno da se razvija i zaleči dok je beba još mala. Ono što treba da se gleda jeste dugačka i mršava glava, lobanja ne baš dobrog oblika i istaknuto čelo.

beba-metju-glava-foto-hefty-1459182062-874201

Srećom, doktori su na vreme primetili Metjuovo stanje i mogli su da izvedu operaciju kako bi mu spasli život. Uprkos operaciji, srećnoj bebi bilo je potrebno samo 3 dana da se vrati normalnom životu. Ipak, doktori upozoravaju da ako imate bebu sa čudnom lobanjom ili glavom koja ne raste kako treba, idite kod pedijatra i iznesite mu problem jer to može da ispravi mnoga neurološka stanja koja bi se jednog dana pojavila.

Srodni članci:

Doktor/Kurir

Komentara
Loading...