Majke koje redovno zvocaju rade veoma važnu stvar za budućnost svoje dece (ja sam ta majka)

0

E baš volim što sam pročitala ovaj naslov !! Da ja sam baš ta mama koja stalno zvoca , vrlo dobro znam šta radim pogotovo svojoj devojčici  !

Ne želim da sutra kad odraste bude od pamuka . U našoj porodici su sve jake žene krenuvši od moje bake , do moje majke i mene , to želim da i moja devojčica sutra bude . Život je surov jako surov , ja svom detetu ne pričam bajke , ne pričam joj o bundevi i pepeljugi , ne pričam joj o princu na belom konju -ne i vrlo dobro znam šta radim . Zvocam da i po sto puta . Uči , sredi sobu u stanju sam da svaki dan to ponavljam , to će joj pomoći sutra treba da bude nekome žena , da bude vredna i uredna . Uči – pa ne učiš za mene učiš za sebe , sama ćeš morati kroz život -ja sam tu samo da te bodrim i podržavam . Ne ne želim da ti previše pomažem (možda sam i zla neka sam , ne želim sutra da ti prebacujem da nije bilo mene šta bi postigla ! ) Znam baš znam šta radim !

Pogledaj malena vreme ide jako brzo . Ti već 11 godina . Znam čeka me pakao to znam , Pubertet , tvoja tvrdoglavost ljutnja ali shvatićeš jednog dana ko što sam ja shvatila svoju majku ! Ne ljuti se na mene , ne gledaj me ko neku babarogu ja to nisam . Ja sam samo neko ko je jako brzo odrastao i shvatio , da su bajke bajke a život život! Bolje i da me sad mrziš ili ljutito gledaš , nego da sutra kada mnogo više odrasteš postaneš ono najgore . I da plašim se mnogo se plašim , ne mogu to ni da ti priznam niti želim . Plašim se svega šta nosi dan a šta noć , bojim se za tebe ikono moja .

Još dok si bila mala o tome sam mislila , a vidi tek sad kada si već odrasla … Ovo vreme je danas ludo , toja baka se nikada nije toliko plašila za mene ko ja danas za tebe . Imala sam mirnije detinjstvo , srećnije nismo imali puno ali bili smo srećni . Vi imate danas mnogo više ali niste zadovoljni . Nama je detinjstvo bila igra a vama igrice na telefonima , viberi , fb , instagram i trista čuda . E pa znaš šta neću to dozvoliti , i neka imaju sve to tvoje drugarice ti nećeš ni instagram ni fb – OPASNOST NAJVEĆU ! I briga me zvocaću ti i sto puta ali znam šta radim .

Još nešto od mene.

KADA ZAGRLIM SVOJU DECU IMAM TU MOĆ DA ZAUSTAVIM VREME BAR NA TRENUTAK

Za par godina već ćeš odrasti krenuće ludilo , ali i tad neću ti dati odrešene ruke da radiš šta želiš – ne zato što ti ne verujem ali zato što želim da te zaštitim . Znam da će za tebe mama sada biti samo neko ko zvoca , ko joj ne da slobodu ali kad dođe vreme videćeš ko je činio sve za tvoje dobro .

Ja samo želim da stvorim od tebe dobru ženu , vrednu ženu ali i da te naučim da život nisu bajke ! Ja sam možda previše verovala u njih , ali naučila sam vremenom i sada čvrsto stojim na svojim nogama JAČA NEGO IKAD !

Meni je dovoljno da gledam u šta se pretvaraju njene drugarice jer im previše roditelji dozvoljavaju , jer ih ne kontrolišu , jer imaju sve od original patika do dobrih telefona . Eto moja to nema i neće imati da bi shvatila šta je zaista vredno u životu , ljubav a ne materijalne stvari a ljubav joj ne manjka koliko god ja nekad zanovetala ja je samo volim i želim joj najbolje .

Zato, sledeći put kada vam ćerka kaže da „uopšte niste kul“, recite joj da ode u svoju sobu i uči, pospremi kuću ili opere zube – možda će je to iznervirati, ali neće proći previše vremena pre nego što shvati da majka ipak najbolje zna.

Eto htela sam i ja par slova da napišem a sada pročitajte šta su naučnici zaključili 😉 

Ako vam ćerka redovno prebacuje da mnogo gunđate slobodno sebe potapšite po leđima jer istraživači sa  Eseks univerziteta tvrde da obavljate odličan posao u njenom odgajanju

Bilo da ste majka ili ćerka, verovatno znate koliko težak odnos između dece i roditelja može da bude, ali obradovaće vas vest da svo to vreme koje ste proveli zvocajući svojoj deci nije otišlo uzalud.

Sigurni smo da vas je izluđivalo, ili izluđuje, konstantno zvocanje roditelja koji ne prestaju sa svojim zahtevima da očistite sobu, uradite domaći ili ne ostajete previše napolju. Međutim, sva ta iritantna naređivanja imala su, ili će tek imati, veoma važnu ulogu u oblikovanju vaše budućnosti.

Erika Raskon-Ramirez pratila je živote 15.000 devojaka od 2004. do 2010. godine i otkrila da su devojke koje su imale majke sklonije „zvocanju“ odrasle u uspešne žene u poređenju sa onima čiji roditelji su bili znatno blaži kada je vaspitavanje u pitanju.

Ćerke koje su majke forsirale da naporno uče češće su uspevale da završe fakultet i procentualno su znatno ređe ostajale trudne u tinejdžerskim danima.

Međutim, možda najzanimljivija stvar koju je otkrila odnosila se na devojke koje su se redovno suprotstavljale svojim majkama i pravile da ne čuju njihove savete.

– Bez obzira na to koliko se trudimo da ignorišemo savete svojih roditelja, oni na kraju ipak imaju veliki uticaj na nas, zapravo, mnogo veći nego što to možemo da zamislimo – tvrdi Ramirezova.

 

Ako imate neka iskustva pomozite podelite sa nama u komentar !

Autorka teksta . (Urednica Sonja Milekić )

izvor o istraživanju ( telegraf.rs)

A vi pročitajte i ove priče

Save

Save

Save

Save

Komentara
Loading...