Mala deca: Reci to detetu kad ne znaš odgovor na njegovo pitanje

0

Mala deca vole da postavljaju pitanja: Zašto je nebo plavo? Gde sunce ide noću? Njihova urođena radoznalost im pomaže da saznaju više o svetu i ključna je za njihov razvoj.

 

Čak i kasnije, tokom odrastanja, važno je podsticati ih da i dalje postavljaju pitanja i da ih posebno učimo pravim vrstama pitanja.

To nazivamo veštinom kritičkog razmišljanja, koja deci pomaže da postanu pronicljivi odrasli sposobni da donose promišljene odluke.

 

Svakog dana su deca preplavljena porukama i informacijama, zbog čega je važno da znaju da procene ono što čuju i vide, kako bi mogla da oblikuju sopstvena mišljenja i uverenja.

Veština kritičkog mišljenja je važna životna veština koja je dragocena kako u akademskom domenu, tako i u odnosima i životu uopšte.

Važno je da kao roditelji podstičemo dete da razvija zdravo kritičko razmišljanje i time mu otvaramo dublje razumevanje sveta i sebe u njemu.

Deca koja nauče da kritički razmišljaju obično su pažljivija i otvorenija. Lakše rešavaju svakodnevne probleme, kreativna su i produktivna.

 

Šta je uopšte kritičko razmišljanje?

Psiholozi smatraju da veština kritičkog razmišljanja koristi detetu na više načina.
Veštine kritičkog mišljenja uključuju sposobnost predstavljanja, analiziranja i vrednovanja informacija kako bi se utvrdila njihova celovitost i validnost, na primer, šta je stvarno, a šta nije.

Ove veštine pomažu detetu da oblikuje mišljenja i ideje.

Kritičko razmišljanje može uključivati i rešavanje složenih problema i razvijanje jasnih rešenja.

Nekritičko razmišljanje može dovesti do pogrešnog tumačenja informacija, što može značajno uticati na probleme u školi, poslu i u odnosima.

Prednosti veštine kritičkog mišljenja

Psiholozi smatraju da veština kritičkog razmišljanja koristi detetu na više načina.

Od sposobnosti rešavanja složenih problema u školi i uspostavljanja odnosa do suočavanja sa pritiskom vršnjaka i sposobnosti samorefleksije. Kritičko razmišljanje podstiče i nezavisnost, jača kreativnost i radoznalost. Deca koja su naučena da koriste ove veštine postavljaju mnogo pitanja i žele da znaju pozadinu tj. zašto i kako. Veština kritičkog razmišljanja vodi do boljih odnosa, manje stresa i većeg zadovoljstva u životu.

Mali kritični mislioci obično sumnjaju u sve, što može biti izazovno za roditelje.

Iskušenje da se odgovori: Zato što sam ja tako rekao, je jako, ali kad god je moguće, pokušajmo da navodimo razloge za svoje odgovore.

Želimo da odgajamo decu koja aktivno učestvuju u svetu oko sebe i neguju radoznalost tokom celog života.

 

Primeri kritičkog razmišljanja iz perspektive deteta

Rešavanje matematičkog problema: Razlaganje složenih matematičkih problema na manje delove kako bi dete moglo da ih razume i reši korak po korak.

- Oglasi -

Odlučivanje koju knjigu pozajmiti: Čitanje sažetaka i recenzija za izbor knjige koja odgovara uzrastu i ličnom interesovanju.

– Rešavanje sukoba s prijateljem: Slušanje perspektive jedno drugog, prepoznavanje problema i zajedničko pronalaženje pravičnog rešenja.

Sigurno navigiranje društvenim mrežama: Procena verodostojnosti informacija na internetu i bezbednosti deljenja ličnih podataka.

– Štednja za igračku/pribor: Poređenje različitih cena, postavljanje realnih ciljeva, izbegavanje impulzivnih kupovina.

– Istraživanje nove biciklističke rute: Proučavanje mape, procena udaljenosti, izbor najlepše i najsigurnije rute uzimajući u obzir saobraćaj.

– Analiza motiva negativca iz knjige: Pažljivo posmatranje njihovih postupaka kako bi se utvrdili njihovi motivi i razmatranje alternativnih perspektiva.

dete čita knjigu
FreePik

Kako naučiti decu da budu kritički mislioci

Počnimo još rano u detinjstvu: Mala deca postavljaju mnogo pitanja na koja ponekad nemamo odgovore.

Umesto da kažemo: Tako je i tačka, ja sam tako rekla, radije im objasnimo stvari.

Kada ne možemo odgovoriti na određena pitanja, možemo odgovoriti na način:

To je dobro pitanje i i ja želim da znam odgovor! Hoćemo li zajedno potražiti?

 

Dajmo prednost utemeljenim pravilima pred slepo poslušnostjo: Študija psihologa Stanleyja Milgrama iz 1963. godine pod nazivom „Vedenjska študija poslušnosti“ pokazala je da autoritarna disciplina guši kritičko razmišljanje. Izbegavajmo upotrebu rečenice „Zato što sam tako rekla“. Podstičite decu da postavljaju pitanja, raspravljaju i učestvuju u formiranju pravila, i pomozite im da razumeju razloge za ta pravila.

Podstičimo aktivnosti rešavanja problema:

Podstičite svoje dete da rešava zagonetke, igra strategijske igre ili rešava kompleksne probleme kako bi ojačalo svoje analitičke sposobnosti.

Podstičimo radoznalost:

Radoznalost podstiče decu da istražuju i postavljaju pitanja o svetu oko sebe, izaziva pretpostavke i vodi ka dubljem razumevanju kompleksnih koncepata.

Podstičimo otvoren um (šire perspektive):

Predlažimo različite stavove, alternativna objašnjenja ili rešenja problema. Podstičimo decu da rešavaju probleme na nove načine i povezuju ideje iz različitih područja.

Održavanje otvorenog uma i fleksibilnog razmišljanja ključno je za podsticanje kritičkog razmišljanja.

 

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...