Mala razlika između uzrasta dece, prednosti i mane !

0

Mala razlika između uzrasta dece! Evo šta kažu mame i stručnjaci o jednogodišnjoj razlici u uzrastu dece.

 

Dobre strane

Ionako niste spavali poslednjih godinu dana. Nekim ženama je mnogo lakše da se ne navikavaju na sporiji životni ritam kada prva beba malo odraste i krene u jaslice.

Neke žene ne žele da se vraćaju na posao na kratko – radije bi da rode i drugo dete, pa da se onda posvete karijeri.

Mnoge žene jednostavno ne žele da se odvoje od starijeg deteta, pa se požurivanje naredne trudnoće ponekad učini kao zgodno, ionako planirano rešenje.

Dobra stvar je da će vam deca verovatno biti najbolji drugari jer su sličnog uzrasta, a vi ćete se još sveže sećati svega što vas zanima u vezi trudnoće, porođaja i života sa bebom.

Međutim, ako planirate samo dvoje dece, možda ćete želeti da užitak u novoj trudnoći i tim prvim radostima malo odložite?

Na ovu odluku mogla bi da utiče i starost majke – ako ste duboko zagazili u tridesete, možda ne treba mnogo da čekate.

Negativne strane

Razmislite da li ste možda još previše umorni i kako bi nova trudnoća i beba uticali na odnos sa partnerom.

Možda osećate da vam treba mala pauza i promena rutine – da starije dete prohoda, a vi krenete ponovo na posao, pre nego što se pripremite za novog člana porodice.

Postoji i važan medicinski aspekt: istraživanja pokazuju da tako mala razlika između dve trudnoće povećava rizik da nova beba pati od autizma.

Istraživači sa Kolumbija univerziteta zaključili su da je šansa da drugo dete oboli duplo veća, ukoliko je začeto manje od dve godine posle prvog deteta.

Deca koja su začeta manje od godinu dana nakon brata ili sestre imaju čak tri puta više šanse da obole od autizma.

Postoji još jedan zdravstveni razlog koji ne ide u korist maloj starosnoj razlici između dece: studija koja je nedavno objavljena u Žurnalu Američke medicinske asocijacije zaključuje da majke koje zatrudne 18 ili manje meseci od porođaja, imaju veće šanse da se porode ranije i da rode dete koje je znatno manje težine.

One koje zatrudne svega šest meseci nakon porođaja, imaju oko 50 odsto šanse da rode dete sa ovakvim problemima.

Konačno, mnoge žene smatraju da su dosta propustile u odrastanju dece jer nisu imale vremena da uživaju u momentima – stalno su bile zauzete na dve strane.

Finansije?

Dobra strana je što će mlađe dete moći da koristi garderobu i opremu starijeg. Međutim, dvoje dece u pelenama za jednokratnu upotrebu nije zanemarljiv trošak.

Od 18. do 24. meseca

Roditelji nikako ne bi trebalo da porede decu. Nemojte mlađem detetu sve da popuštate dok starije trpi, već jednako tretirajte oboje. Nikako ih ne poredite, to može biti pritisak za oboje.

Od druge godine

Ohrabrite starije dete da pomaže oko bebe. Nemojte mu reći: „Ne radi to bebi, povredićeš je“, već: „Nežno je mazi po glavi, ona to voli“ niti „Ne diraj, to je bebino“, već „Hajde da damo to bebi“.

Više od četiri

Majka ne bi trebalo da traži od starijeg deteta da pazi na mlađe niti da odgovara za njega.

Za svaku njegovu pomoć nagradite ga u skladu s godinama, od igračke do džeparca.

Razlike

Svako dete je jedinstveno. Čak i kada imaju isto vaspitanje i uslove za život, deca odrastaju u različite ljude i tu različitost treba poštovati.

Posebno je opasno porediti decu.

Ljubomora

Ljubomora je normalna i neizbežni je deo odrastanja, ali ne treba je shvatiti olako.

Ako ljubomora poprimi veće razmer,e može trajno da naruši bliskost među decom.

Sigurnost

Dete u porodici traži sigurnost, i to treba da dobije. Kada vidi da su roditelji tu i za njega i za brata ili sestru, sve je u redu.

Ako usmerite decu da se međusobno štite, takav odnos imaće čitav život.

Komentara
Loading...