MALI VODIČ ZA BEBINO PRVO KUPANJE:Evo par saveta kako da pravilno i bezbedno okupate vaše novorođenče!

0

Neki se boje da će povrediti novorođenče, pa ga zbog toga ne operu dobro, što može dovesti do raznih problema s kožom. Ali, nema razloga za brigu jer ćete već nakon nekoliko puta postati pravi stručnjak za kupanje bebe. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da ovu obavezu pretvorite u igru i zadovoljstvo, i za sebe i za bebu.

Pre kupanja

Pre kupanja operite kadicu. Iako na tržištu postoji veliki broj kada za najmlađe, najpraktičnije će vam biti najobičnije plastično korito u kojem beba ima dovoljno prostora. Mnogi pedijatri i babice predlažu da kupite malo postolje koje omogućava da beba leži u koritu, a da vama ruke budu slobodne. Beba se sme potpuno pokvasiti tek kada joj otpadne pupčani patrljak, što se obično događa nedelju dana po rođenju, piše miss7mama.

Temperaturu vode proverite podlakticom ili termometrom. Temperatura ne bi trebalo da bude viša od 37 stepeni, a idealna dubina vode je oko 5 centimetara. Bebu kupajte tamo gde vam je najpraktičnije, ali u prvim danima najzgodnije je da to radite na krevetu, pošto beba ne prska vodu i nema bojazni da ćete pokvasiti sobu.

Sve što vam je potrebno

- Oglasi -

Obavezno pripremite sve što vam je potrebno pre nego što pokvasite bebu. Pri ruci treba da vam budu: sapun ili kupka, krema, pelene, peškir, češalj, štapići za uši, vata, kapi, čista odeća. Beba se uglavnom kvasi nežnim pokretima po telu i polako spušta u korito. Pričajte s njom, kao i kada je presvlačite jer će joj to kupanje učiniti ugodnijim.

Dete uvek kupajte od glave pa naniže i koristite pamučnu pelenicu da biste joj oprali pregibe. Ne vraćajte se na delove tela koje ste oprali i koristiti kozmetiku koju vam preporuče lekari. Obratite pažnju da bebi dobro operete kosicu i nemojte se bojati da ćete je povrediti. One su mnogo jače i izdržljivije nego što se vama to čini, a ukoliko vlasište nije dobro oprano, to može izazvati mnoge probleme.

Pažljivo s brisanjem

Genitalije operite pažljivo i ako imate devojčicu, nikada je nemojte brisati od zadnjice naviše nego samo u obrnutom smeru. Dečacima treba pažljivo oprati pišu.

Kada okupate dete, vreme je za ispiranje. Prva tri prsta jedne ruke idu na bebin grudni koš, a drugom rukom je ispirate. Zbog toga vam je potrebna pomoć, odnosno neko ko će puštati vodu kojom ispirate bebu.

Kada je beba okupana, umotajte je u pamučni peškir, a najpraktičniji su oni s kapuljačom. Umesto da bebu trljate, osušite je nežnim tapkanjem po koži. Obrišite uši unutra, ali i sa spoljne strane, namažite dete kremom, ali ne po pregibima, naročito ako je beba buckasta. Od pregiba se mažu samo prepone. Obucite dete i onda ga nahranite. Vrlo je važno da beba pre kupanja ne bude gladna, pošto će biti nervozna i uplakana. Pokušajte bebu uvek kupati u isto vreme, budući da bebe vole rutinu.

 

Foto Victoria/Fotolia
Autor/Izvor miss7mama.

- Advertisement -

Komentara
Loading...