Malo prljavštine je zdravo za decu

Novo istraživanje pokazalo je da je opasnost od razvoja astme i alergija kod beba koje su u najranijem periodu bile izložene mikrobima, prljavštini i bakterijama manja.

422887_deca-rojters_f

Što su deca izloženija mikrobima to su otpornija na njih

Kod dece koja odrastaju na farmama zabeležen je manji broj obolelih od astme i alergija, a naučnici su odlučili da istraže ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla.

Ustanovljeno je i da kod gradske dece, koja su neprestano izložena alergenima bubašvaba i miševa, postoji veća opasnost od potencijanog razvoja astme. Ali, ako su deca izložena ovim gradskim “ljubimcima” do prve godine života – na njih su imuna.

Robert Vud, šef Odeljenja za alergije i imunologiju u dečjem centru bolnice Džon Hopkins pokušao je da ustanovi da li postoji veza između ova dva zaključka.

Prikupivši podatke o 467 dece i 104 domaćinstava naučnici su ustanovili da izloženost alergenima tokom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u odnosu na decu koja im nisu bila izložena odmah posle rođenja.

Istraživanje je pokazalo da vreme početne izloženosti alergenima može biti kritično, kaže Vud..

“To nam govori da se naš imunološki sistem oblikuje već tokom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergeni igraju važnu ulogu u stimulisanju i podsticanju razvoja imunološkog sistema da reaguje na određeni način”, objasnio je Vud i dodao da ove rezultate smatra važnim, jer je astma najučestalija hronična bolest kod dece, a naučnici i lekari pokušavaju da otkriju načine kojima se to može izmeniti.

 

VESTIONLINE

Komentara
Loading...