Mama odrasle dece: Mladi roditelji, ovo morate da znate!

Šta sve ne bi trebalo propustiti u odrastanju deteta, savetuje Šejli Emiling, majka čija deca više nisu mala…

mama-deca

 Šejli Emiling, majka troje dece, uhvatila je sebe kako pokušava da dočara sećanja na prve korake svog sina, njegove prve reči, omiljene igračke i na sve bitne stvari iz njegovog odrastanja.

- Oglasi -

Tužna realnost je da je već mnogo toga zaboravila. Roditelji uvek misle kako će zapamtiti svaki radostan trenutak svoje dece, međutim, to nije baš tako.

Zbog toga, ona je odlučila da podeli svoja iskustva sa roditeljima male dece kako bi više vodili računa o tome da nešto ne propuste.

Pročitajte ovih 11 inspirativnih saveta Šejli Emiling:

1. Pored obeležavanja prve reči vašeg deteta, snimite i prve razgovore koje ste imali sa njim o tome da li postoji ili ne postoji Deda Mraz ili Bog. Ovi trenuci su veoma zanimljivi i važni kada se budete sećali njegovog detinjstva.

2. Što su stariji, više shvatate koliko je vreme dragoceno. Kada su deca mala, roditelji misle da će oni zauvek tako ostati sa njima. Međutim, to nije baš tako. Zbog toga trebalo bi češće praviti porodične odmore na kojima će se praviti mnoštvo zajedničkih uspomena.

3. Upoznajte njihove prijatelje. Doprinesite da se deca osete slobodnim da dovedu kući svoje prijatelje. Na taj način vi ćete mnogo toga saznati o svom detetu i oni će vam se rado obraćati kada imaju neki problem.

4. Porodična večera mora da bude prioritet. Trpezarijski sto je mesto za razmenu svega onoga što je važno – bezuslovna ljubav, poštovanje i otvorenost za različite ideje i razmišljanja.

5. Na kraju svake godine, sednite sa svojim detetom i napišite svoje uspomene za proteklih 12 meseci. Kada napune 18 i dobiju te papire, osvrnuće se na sve ono što se lepo dešavalo i osetićete se povezanije sa njima.

6. Idite na svaki sportski događaj, nagrade ili školske priredbe. Ne želite da budete onaj roditelj koji je zbog posla propuštao sve bitne stvari u odrastanju svog deteta.

7. Slušajte ih šta govore dok ih vozite u školu ili na neko druženje. Ne komentarišite. Samo slušajte šta dete govori i saznaćete više o njihovom svakodnevnom životu nego što to možete da zamislite.

8. Ako vam dete kaže neku tajnu, i zatraži da nikome to ne govorite, onda nemojte. Svako drugačije ponašanje prouzrokovalo bi bes kod deteta i više ne bi imalo poverenja da vam bilo šta kaže.

9. Isključite telefon kada ste sa svojom decom. Kada vaše dete razgovara sa vama, obavezno isključite mobilni telefon i računar. Mejlove i poruke možete proveriti kasnije, kad krenete na spavanje.

10. Pomozite deci da spoznaju svoje vrline i mane. Radi se o pokušaju da se pomogne detetu da spozna svoja interesovanja i da radi na njima.

11. Budite nežni – uvek. Kada vas dete zagrli, nikada ga nemojte prvi pustiti.

9994

Izvor: The Huffington Post

Komentara
Loading...