Mama otkriva kako je živeti u strahu od porođaja koji pogađa jednu od 10 žena

Tokofobija može biti izazvana traumatičnim porođajem, ili čak gledanjem snimka porođaja u mlađim godinama.

strah od porodjaja

Strah od porođaja je jedan od razloga zbog kojeg žene odbijaju rađaju decu. Tokofobija pogađa jednu od deset žena, a u nekim slučajevima su žene tražile prekidanje trudnoće jer su se uplašile, dok su druge tražile da se porode carskim rezom.

Mama Rejčel Kirkham (23), bila nepopustljiva u tome da neće imati decu zbog straha od porođaja. Kada je neplanirano ostala trudna, onda je tražila carski rez i stručnu pomoć da prevaziđe svoj strah.

– Posećivala sam psihijatra da bih probala da rešim svoj problem. Ona mi je u principu rekla da je to prirodan proces i da hiljade žena kroz to prolaze svakoga dana. Pitala me je da joj objasnim tačno čega se plašim. Bila sam prilično uporna na početku i imala sam istoriju anksioznosti, zbog čega su oni zaista rekli da ne mogu da podnesem, ali onda me je pomisao da mi seku stomak potpuno prestravila – rekla je Rejčel.

Nakon što je bila idukovana, Rejčel je imala normalan porođaj, ali ona je i dalje previše uplašena da bi kroz to prošla opet.

- Oglasi -

– Imala sam veoma traumatično iskustvo i rekla sam da neću imati više dece. Ne radi se o deci, radi se o tome da me je strah od toga kako dete izlazi iz mene. Pomisao da opet prođem kroz to mi je užasna, i pomisao na carski rez mi je jednako užasavajuća.

26 žena se tokom godine obrati za pomoć, a seanse se svode na mesečna viđanja i dolazak parova da zajedno razgovaraju sa stručnjacima i dođu do srža problema.

Šta su simptomi?

Emotivni i fizički simptomi mogu biti prisutni u formi nesanice, epizoda plakanja, umora i nervoze. Dijagnozu tokofobije može da postavi samo stučnjak iz oblasti psihologije.

 izvor:24sata.rs

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ISPOVEST: POSTPORODJAJNA DEPRESIJA ME JE RAZDIRALA

PRIČA JEDNE MAME : Iskustvo drugog porodjaja

 VAŽNO : SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRIRODNOM PORODJAJU

10 Trikova koji će vas pripremiti za prirodan porodjaj.

9 zapanjujućih priča o porodjaju

 

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)