OVO mame dečaka najčešće pitaju lekara

0

Kada je reč o bebi muškog pola, nameću se specifična pitanja koja mame postavljaju pedijatru, a odnose se na negu piše i pelenske regije…

mame- decaka

Nega bebinih genitalija jednako je važna kao i nega svih ostalih delova njenog tela. Bez obzira na to da li je beba ženskog ili muškog pola, važi isto pravilo: bebine genitalije treba redovno prati mlakom vodom i gazom i mazati odgovarajućom kremom, ali ne u debelom sloju, jer tada bebina koža ne može da diše.

Ona mora da bude čista i hidrirana, ali ne do te mere da se dete sija kao da je namazano margarinom! Pošto su mame te koje neguju bebe, normalno je da je nega muškog polnog organa za njih nepoznanica, pa stoga lekarima često postavljaju razna pitanja. Odgovorićemo na ona najčešća…

1. Da li se higijena genitalija dečaka razlikuje od nege genitalija devojčica?

Sve bebe se kupaju na uobičajeni način bez obzira na to da li su u pitanju dečaci ili devojčice. Ipak, kada se radi o dečacima, nešto više pažnje treba obratiti higijeni polnog organa, pošto se kod njih pranje i brisanje vrši na drugačiji način. Polni organ dečaka treba pažljivo oprati oko kožice. Majke mogu prilikom pranja i brisanja blago da povuku kožicu i da operu pišu kako se tu ne bi zavukla prljavština i izazvala neku infekciju. Okupanu bebu treba obrisati peškirom i pre stavljanja sveže pelene, namazati odgovarajućom kremicom.

2. Zašto kod muških beba kožica nije potpuno odvojena od glavića?

Sasvim je normalna pojava da muškoj novorođenčadi kožica nije potpuno odvojena i da ne može skroz da se povuče. Ona će se kod 90% dečaka sama odvojiti do uzrasta od tri godine. Zato nema potrebe da majke silom povlače kožicu više nego što se ona sama odvaja. Većina mama se zabrine ako kožica ne može da se prevuče, već postoji samo mali otvor na vrhu penisa. Međutim, ni tada nije potrebno na silu prevlačiti kožicu, već samo treba održavati higijenu i posmatrati da li beba piški u kontinuiranom mlazu ili je on tanak i isprekidan. Ako to primetite, odvedite dete dečjem urologu.

3. U kom uzrastu se dečacima spuštaju testisi?

Do sedmog meseca embrionalnog razvoja, testisi se nalaze u bebinoj trbušnoj šupljini. Zatim se spuštaju u preponske kanale da bi pred sam porođaj dospeli u skrotalne kese (mošnice). Pedijatar-neonatolog koji pregleda bebu po rođenju obavezno proverava da li su se testisi spustili, a ako nisu, on će o tome obavestiti majku.

Lekar-pedijatar u Domu zdravlja gde roditelji vode dete na redovne kontrole, takođe će proveriti da li su se testisi spustili. Ukoliko oni nisu u mošnicama, još uvek ne znači da je reč o nespuštenom semeniku. Možda je u pitanju “šetajući” testis, a o tome lekar daje svoje stručno mišljenje. Ako se uspostavi dijagnoza migrirajućih testisa, važno je da urolog prati dete do definitivnog spuštanja testisa. Pubertet je poslednja faza u razvoju urogenitalnog trakta dečaka kada se može očekivati da pod uticajem muškog polnog hormona (testosterona) dođe do rasta skrotuma i definitvnog smeštanja testisa u njih.

Gde se tačno nalazi testis, koliko je mobilan i da li se lako potiskuje u skrotum ili ne, može da proceni iskusan lekar. Pored toga, to se lako može proveriti bezopasnim i brzim ultrazvučnim pregledom. Tom prilikom procenjuju se veličina i druge morfološke karakteristike testisa.

4. Šta su to migrirajući testisi?

Radi se o pojavi kada su testisi čas u skrotalnoj kesi, čas u ingvinalnim kanalima. Najčešće se može videti kod tek rođenih beba, i u većini slučajeva iščezne do navršenog drugog meseca, kada se testisi konačno smeštaju u skrotalne kese. Mame ponekad posle kupanja napipaju prazne skrotalne kese i tada se veoma uplaše. Za to najčešće nema razloga, jer se testisi ponekad povuku zbog hladnoće.

5. Da li kriptorhizam utiče na buduću plodnost dečaka?

Da, jer ako nespušteni testisi (kriptorhizam) spontano ili operativno ne siđu u mošnice, u pubertetu dolazi do njihovog zakržljavanja ili potpune atrofije. U nekim slučajevima jedan ili oba testisa mogu da zakržljaju i pre puberteta. Da bi testisi bili sposobni za normalno stvaranje spermatozoida i da ne bi došlo do komplikacija, moraju da se spuste na svoje mesto pre puberteta. Osim toga, skriveni testisi podložni su zapaljenju i nastanku tumora. Zato operaciju treba izvršiti najkasnije do osme godine života.

9. Ispod kožice piše javlja se crvenilo. Da li je to opasno i kako se leči?

Crvenilo ispod kožice piše obično predstavlja simptom neke infekcije. Češće se javlja kod starije dece i može da im predstavlja neprijatnost u vidu peckanja ili svraba. Ukoliko je crvenilo blago, ono bebi ne stvara neprilike i spontano se povlači ubrzo nakon pranja i primene odgovarajuće nege. Ukoliko je crvenilo izraženije i ne prolazi, bebu treba odvesti lekaru koji će propisati odgovarajuću terapiju.

Izvor: Life Content

Drugi su čitali i ovo

 

Komentara
Loading...