Mamice naviknite bebe na nove ukuse (SAVETI )

Novi mirisi i ukusi će podstaći apetit kod bebe, uneti promenu u do tada jednoličnu ishranu i obezbediti potrebne vitamine i minerale

novi ukusi

Uvođenje novih namirnica u bebin jelovnik može da bude vrlo stresno za majku, jer ne zna kako će najmlađi član porodice da reaguje, a najviše strepi od alergija. Ipak, novi mirisi i ukusi će podstaći apetit kod bebe, uneti promenu u do tada jednoličnu ishranu i obezbediti potrebne vitamine i minerale. Postoje namirnice koje su posebno problematične i izazivaju reakcije kod mališana, zato nutricionisti savetuju sledeće:

– Orašasto voće se daje tek posle šestog meseca, ali samo ako je pre toga beba jela voće, povrće i žitarice. Lešnici, bademi i orasi izvor su proteina, masnih kiselina, vitamina E, gvožđa i magnezijuma. U početku ih meljite u prah i ubacujte u hranu ili pomešajte sa jogurtom.

– Sveža jaja su veoma zdrava i lako se vare. Bogata su proteinima, vitaminima A, D i E. Skuvajte ih, izgnječite žumance u kojem se nalaze hranljivi sastojci i pomešajte sa mlekom, a kad beba malo poraste, dajte joj da gricka kuvano belance.

– U ishranu obavezno uvedite ribu, jer je bogata omega 3 masnim kiselinama. Studija kanadskih naučnika sprovedena na 200 odojčadi pokazala je da samo 0,36 procenta DHA kiseline (nalazi se u masnim ribama) značajno poboljšava psihološki razvoj deteta. Zato, obarite file lososa, tune, haringe), pažljivo očistite i sameljite, pa dodajte u kašu.

– Kada dete napuni godinu dana, dodajte sveže začine u manjoj količini. Istraživanja su pokazala da bebe koje uživaju u različitim ukusima, kad odrastu imaju želju da probaju nove stvari. Imajte na umu da mališani imaju osetljive nepce i veoma izraženo čulo ukusa, pa hranu minimalno začinjavajte, a ljuto i kiselo izbegavajte.

 

Komentara
Loading...