Mamine emocije uveliko utiču na zdravlje bebe u stomaku a evo i zašto

MAMA je prvi učitelj svojoj bebi, od trenutka začeća beba započinje vrlo važan deo “školovanja” koji se često zanemaruje. Sve informacije koja beba dobija još u trbuhu ona koristi kao prilagođavanje na svet koji ju čeka.


Beba prisluškuje emocije trudnice i tu je početak emocionalne veze mame i bebe, mnogo pre djetetova rođenja. Posteljica tako ima ulogu najmodernijeg komunikacijskog uređaja.

Ako osećate teskobu srce brže kuca, adrenalin raste, a telo počinje sa proizvodnjom kortizola, hormona stresa koji dolazi i do posteljice. Upravo to je razlog zbog kojeg bi trudnice trebale izbegavati stres tokom cele trudnoće. Hronični stres u trudnoći može dovesti i do zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj i visok krvni pritisak.

No, postoje posledice stresa i za dete, bebe koje su tokom trudnoće bilo izložene neprestanom stresu više plaču i mnogo slabije spavaju.

Kada osećate sreću i beba je srećna, kada osećate ljubav i beba to oseća, a taj celi proces izmjenjivanja različitih emocija bebi već u trbuhu započinje emocionalni razvoj.

- Oglasi -

Postoji li bolji razlog za izbegavanje stresa u trudnoći? Smanjite ga s mnogo smeha. Znate li da smeh, makar i na silu, pomaže da se osećate bolje i ono najvažnije – deluje trenutno!

Meditacija, dovoljno kretanja i duboko disanje takođe su odlični u borbi protiv stresa i nakupljene teskobe. Osim toga, ako je umor prisutan tokom dana, odremajte tek 15 – 20 minuta jer je već malo sna dovoljno da uveliko smanjite količinu nakupljenog stresa.

izvor: index.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...