Mamine istine ! Greške se jednostavno dešavaju , iz njih učimo i sledeći put nećemo pogrešiti

0

 Savršenstvo ne postoji , i niko nije savršen

 

Pročitajte 🙂

1.Vaša kuća nije odraz vaših roditeljskih veština.

Znate o čemu pričam. Neko kuca na vaša vrata u  popodne i kuća vam baš nije u sjajnom stanju. Poželite dobrodošlicu prijateljici. Ne izvinjavajte se zbog nereda. Pokažite da ste obična, stvarna osoba. I ne zaboravite da vaša kuća ne pokazuje kakav ste roditelj. To je samo kuća – velika, mala, uredna, pretrpana, organizovana  – nije ni važno. Važna ste vi, majka koja voli i uči svoju decu.

2. Ponekad  prosto trebate da čitate jednu te istu knjigu iznova i iznova.

Ili ih učite nečemu iznova i iznova. Ili se ponovo bavite istim problemima sa ponašanjem. Ili ooprati (ha) sudove. Roditeljstvo podrazumeva mnogo ponavljanja, a ponead je i potrebno ponavljanje.Naprimer – Čitanje knjige po više puta? Deci je potrebno da slušaju jedno te isto opet i opet, kako bi prepoznavala finese u priči i kroz nju učila. A vi? Možete i ovu knjigu pridodati onima koje već znate napamet. A disciplina? Pa, ona zahteva rad. Ne odustajte. Samo nastavite  dalje.

3. Napadi besa u prodavnici se dešavaju za to niste vi krivi

Vrištanje i bacanje po podu dece uzrasta 3-4 god  u supermarketu svakodnevna su pojava. Znate da se takve stvari dešavaju,. Naravno da je to neprijatnost za vas ali  ne osuđujte ih.

4. Bićete umorni. Želite objašnjenje?

Verovatno ne. Zgrabite kafu , čaj ili energetsko piće ili štagod da vam pomaže. Možete vi to.

 

5. Neki dani će biti dosadni drugi normalni, neki izazovni, neki sjajni.

Majčinstvo je kao vožnja roler-kosterom, a nekada se promene raspoloženja dešavaju usred  dana. Možete ga započeti osećajući se kao kraljica majčinstva, da bi vam se tlo pod nogama izmaklo . Kao što vas ne opisuje vaša kuća, tako ni pojedinačni dani ne oslikavaju vaše majčinstvo.

6.Deca se razbole

To se prosto dešava i sa time moramo da se suočavamo posebno mi mame . Treba znati  izaći na kraj sa dvogodišnjakom koji povraća ili ostati budna cele noći sa detetom koje je dobilo upalu uva ili temperaturu, Ili sedeti kod lekara u ordinaciji i čekati dijagnozu. Deca se razbole. To uopšte nije zabavan deo roditeljstva.

- Oglasi -

7.Manje stvari manje stresa.

Što više stvari imate, više njima morate i da se bavite.  A što ste zauzetiji, to je snažniji osećaj da  trčite u krug. Najbolje što možete da radite jeste da se neprestano oslobađate stvari.  I decu učite da ,,više je bolje“ nije životni moto koga se treba držati.

8.I vi ćete praviti greške kao i ja!

Znate šta greške se dešavaju i iznova i iznova . Iz njih učimo i sledeći put biće bolje. Savršenstvo ne postoji , niko nije savršen!

9. Nikad nećete oprati sav veš.

Da. To će biti na vašoj listi, ali kao što dobro znamo, potrajaće nekih 18 sekundi pre nego što prvi komad prljavog veša završi u praznoj korpi. Opustite se što se veša tiče – to je normalan deo života. Uživajte onih 18 sekundi dok je sav veš opran. Ni to nije loše:)

10. Spustite se na njihov nivo.

Gledajte ih u oči kada pričaju sa vama. Naučite da volite ono što oni vole. U svetu Fejsbuka i Instagrama lako je izgubiti naviku gledanja i direktne komunkacije sa onima koje volimo. Svesno negujte trenutke u životu u kojima je društvena „buka“ utišana kako bi vi i vaša deca dobili malo prostora.

11.Čaša za bebe propušta.

Igračke se lome. Te stvari nisu važne.  To nisu stvari kojih ćete se sećati jednog dana. Mislim da se sećam svega nekoliko igračaka iz detinjstva. Ali znate li čega se sećam? Odlaska na jezero izleta sa roditeljima.  Igranja karata sa porodicom. Vožnje biciklom. Trkanja u dvorištu, igranje školice i lastiša . To je za sećanje obične  malih stvari.

12.Ne opterećujte se time da treba uživati u svakom momentu to je nemoguće!

Oladite, stvarno. Setite se poente iz „deca se razboljevaju“ – u životu postoje vremena kada stvari ne idu najbolje. Ne mojte se nervirati zbog toga. Umesto toga, budite zahvalni na onim „normalnim“ trenucima. Njih obično ne očekujemo. Ti trenuci znače, i zato pokušajte da ih zapamtite.Bilo bi super i da ih snimite da kad ponekad pogledate setite se svega .

13.Ne postoje supermame ne ne !

Postoje samo obične mame.  A prave mame su hrabre, čvrste, zabavne, lude, uzbuđene, umorne, nesebične, plačljive, pune nade, ljubavi, spremne na izazove, radne, iscrpljene, pune života, pune ljubavi i neverovatne i uvek tu za svoju decu . Prave i normalne mame su sjajne. Ako volite svoje dete, dajete mu se i brinete za njega, vi ste divna mama. To je stvarno i vipše nego dovoljno.Ma vi ste najbolja mama na svetu

 

 

 

Foto .freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...