Menstrualni ciklus 3D animacija (VIDEO)

0

Jako je bitno znati kako reproduktivni sistem funkcionise kod oba pola.

Screenshot_8

Razlozi neplodnosti podjednaki su i kod žena i kod muškaraca. Ženski reproduktivni sistem sastoji se od hipofize, materice i jajnika. Jajnici ispuštaju sićušno jaje za vreme ovulacije. Tada se dešava složena iterakcija izmedju hipofize, materice i jajnika. Hipofiza kontroliše mali deo mozga- hipotalamus. Gonadotropin-oslobadjajući hormon (GnRH) je troficni peptidni hormon koji je odgovoran za oslobadjanje folikul-stimulisućeg hormona (FSH) i luteinizujućeg hormona iz prednjeg režnja hipofize. GnRH se sintetise i oslobadja iz neurona hipotalamusa. GnRH se smatra neurohormonom, hormonom koji proizvode specifične neuronske ćelije i otpuštaju ga na njihovim neuronskim završecima. Ključna oblast za GNRH produkciju je preoptička oblast hipotalamusa, koja sadrži većinu GnRH-izlučujućih neurona. GnRH neuroni nastaju u nosu i migriraju u mozak, gde se rasprostiru po medijalnom septumu i hipotalamusu. folikul-stimulisućeg hormona (FSH) putuje pomoću krvi do jajnika i folikula.

- Oglasi -

Folikul se sastoji od jajeta i mnogo sicusnih ćelija koje ga okružuju. FSH pomaže jajetu da sazri i pripremi se za oslobadjanje. Kad folikul sazri hipotalamus povećava gonadotropin-oslobadjajući hormon (GnRH) i izlučuje se LH- Luteinizirajuci hormona iz prednjeg reznja hipofize. Kad se jaje oslobodi putuje kroz ovalni prostor 5 ili 6 dana dok ne dodje do materice. Kad stigne pretvara se u žuto telo koje se zove Corpus luteum. Žuto telo (Corpus luteum) je mala struktura u jajniku koja nastaje na mestu gde se nalazio folikul iz koga je oslobodjena jajna ćelija posle ovulacije.Žuto telo normalno posle ovulacije produkuje Progesteron kako bi omogućio pripremu sluznice materice za implantaciju embriona. Ukoliko nastane trudnoća njegova funkcija se produžava sve do 11-12 nedelje trudnoće.

Ukoliko nema trudnoće žuto telo funkcionise samo do sledeće menstruacije. Normalno trajanje funkcije žutog tela je 12-16 dana. Žuto telo u normalnim uslovima proizvodi maksimalne količine progesterona čitavo vreme svog funkcionisanja. Ukoliko se produkcija postepeno smanjuje to može imati negativan uticaj na pripremu sluznice za prihvat embriona pa se zbog toga moze desiti da i pored oplodnje nema mogućnosti za normalan razvoj embriona. Ukoliko ne dodje do začeca, žuto telo propada i nestaje, a zbog nedostatka progesterona dolazi do ljuštenja endometrija koji odlazi sa menstrualnom krvlju, označavajuci kraj ciklusa.

Ovako se menstruacija menja kroz život (OBAVEZNO POGLEDAJTE I OVO )

MI SMO SE POTRUDILI DA PREVEDEMO DA VAM BUDE LAKŠE A SADA POGLEDAJTE VIDEO

AKO VAM SE OVO DOPALO PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA . HVALA :*

- Advertisement -

Komentara
Loading...