Menta – drugarica vašeg zdravlja i kuhinje

Iako je najčešće koristimo u obliku čaja, menta je biljka od koje možemo imati višestruke koristi. Saznajte zašto bi svaka kuća trebalo da ima saksiju sveže mente.

 čaj-od-mente

 

Menta ima mnogo lekovitih svojstava i u te svrhe se koristi od pamtiveka. Na žalost posebnu popularnost stekla je tek kad je postala sastavni deo proizvoda za osvežavanje daha kao što su žvakaće gume, bombonice, pasta za zube i vodica za ispiranje usta.

 

Menta je biljka koja se koristi u mnogim zemljama širom sveta, ali najčešće u Evropi, na Bliskom istoku i Indiji. Karakteriše je njena pomalo slatkasta aroma i osećaj koji hladi nakon što je pojedemo. U sušenom ili svežem obliku menta savršeno paše uz kari, supe, čatni, salate, sokove i sladoled.

Menta blagotvorno deluje na probavni trakt i preporučuje se protiv bola u stomaku jer je u tom slučaju veoma delotvorna. Ispijanje čaja od mente pored toga što pomaže pri probavi, čišćenju stomaka, takođe pomaže i u borbi protiv akni i mnogih drugih problema sa kožom.

Pored svega toga menta nam pomaže pri pročišćavanju krvi  i eliminaciji toksina iz organizma, a veoma efektno deluje kad su u pitanju izbelivanje zuba i osveženje daha.

Sva lekovita svojstva mente

Probavni sistem. Menta ima neverovatnu sposobnost da umiri nervozan stomak. Aroma mente aktivira i podstiče pljuvačne žlezde koje proizvode probavne enzime . Kao rezultat toga naša probava postaje bolja i tečnija. Za najbolji učinak preko svežih listova mente uspite kipuću vodu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte.

Mučnina i glavobolja. Vekovima se ova biljka koristi kao delotvoran lek protiv mučnine. Samo mirisanje eteričnog ulja ili svežih listova mente može gotovo trenutno smanjiti mučninu. Kad se primenjuje površinski menta može ublažiti bolove uzrokovane glavoboljom.

Respiratorni poremećaji. U slučaju jake prehlade kad je potrebno otpušiti disajne puteve nos, grlo i pluća kao i ublažavanje kašlja, pozovite mentu u pomoć.

Astma. Ljudi koji boluju od astme, a koji redovno koriste mentu osetili su veliko olakšanje disanja.

Nega kože. Sok mente je jedno od najboljih prirodnih sredstava koje možemo koristiti kao masku za negu lica. Koristite je ako imate akne, kožne infekcije ili osip. Sveži listovi mente su se pkazali delotvornim i kod ubalažavanju ugriza komaraca.

 menta

Oralna higijena. Po ovome je menta sigurno najpoznatija u celom svetu jer ima sposobnost da neutrališe klice i spreči rast i razvoj štetnih bakterija u ustima.

Lečenje raka. Neka istraživanja su pokazala da menta sadrži pojedine enzime koji pomažu u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Olakšava bolove u mišićima. Za bolne mišiće kao pravi spas će vam doći masaža mešavinom od šolje morske soli, 1/3 šolje maslinovog ulja i 6 kapi eteričnog ulja mente. Utrljajte ovu mešavinu na bolne mišiće, ostavite da deluje neko vreme pa isperite.

Upotreba u kulinarstvu i čuvanje

Pre upotrebe svežih listova mente u kulinarstvu potrebno ih je detaljno oprati pod mlazom hladne vode da bi isprali prljavštinu, pesak ili moguće tragove pesticida. Da bi se sačuvala sva aroma menta se u jela obično stavlja pred sami kraj.

  • Koristi se za pripremu biljnog čaja.
  • Česta je namirnica u poslastičarstvu za obogaćivanje ukusa slatkih jela i sladoleda.
  • Zajedno sa peršunom i korijanderom često se koristi kao garnirung.
  • Sjajan je začin za supe i soseve kao i dodatak svežim salatama.

Kada kupujete svežu mentu birajte onu čvrste stabljike i izrazito zelenih listova koji po sebi nemaju tragove plesni ili žute mrlje.

Svežu mentu čuvajte u frižideru umotanu u kuhinjski ubrus i zapakovanu u plastičnu kesicu, a sušenu mentu čuvajte u hermetički zatvorenj teglici na hladnom, suvom i mračnom mestu.

Komentara
Loading...