MINISTAR ŠARČEVIĆ PREDLOŽIO KAKO NADOKNADITI PROPUŠTENE ČASOVE ZBOG PRODUŽENOG RASPUSTA

0

Direktori škola trebalo bi da “kombinuju” načine za nadoknadu nastave, preporučuje ministar prosvete Mladen Šarčević nakon odluke da raspust u centralnoj Srbiji bude produžen do ponedeljka, 24. februara, kada će u klupe ući i vojvođanski školarci, koji su takođe zbog epidemije gripa, dobili “prinudni” raspust.

 

Ministar je na TV Prva savetovao direktore da kombinuju načine za nadoknadu nastave, da se ne bi svakog dana ostajalo duže, a potrebno je nadoknaditi četiri nastavna dana, imajući u vidu da je drugo polugođe u centralnoj Srbiji trebalo da počne u utorak, 18. februara.

Šarčević je zamolio direktore škola za razumevanje prema učenicima završnih razreda, i da unapred naprave plan nadoknade za predstojeći period.

Nastavna subota je dobro rešenje, i iako se subotom održavaju takmičenja, ne takmiče se sva deca. Za one koji se takmiče nastavnici mogu da organizuju posebnu nadoknadu, uključujući onlajn i sve druge modele.

Praktično od školskog kalendara su “otkinuta” četiri dana.

– Ako govorimo o četiri dana, to je otprilike neke dve nastavne subote, a dva dana mogu da se nadoknade tokom radne nedelje. Zaista smo doneli ispravnu odluku da se produži raspust i sledeće nedelje tako da prvi radni dan bude 24. februar – rekao je Šarčević za TV Prva.

Podsetimo, nastava u Vojvodini obustavljena je od 12. do 21. februara, radi zaštite zdravlja dece, usled epidemiološke situacije sa sezonskim gripom, iako su se đaci već vratili u klupe i otpočeli drugo polugođe 15. januara.

- Oglasi -

Ta odluka donesena je prekjuče, a juče je ministarstvo presudilo da raspust dobijaju i đaci u ostatku Srbije.

Raspust usporava širenje respiratornih infekcija

– Očekujemo da će se produženjem raspusta smanjiti učestalost respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu – izjavila je juče epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.Ona je za Tanjug naglasila da je zimski raspust usporio širenje respiratornih infekcija i virusa gripa, da je tokom prošle nedelje zabeležen pad oboljenja sličnih gripu za oko 2.000 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, ali da je to i dalje na visokom nivou.

U Vojvodini, gde deca idu u školu, registrovano je povećanje broja obolelih, naročito kod dece školskog uzrasta.

– Imajući u vidu povezanost učestalosti respiratornih infekcija sa terminima školskog raspusta, smatrali smo da je stručno opravdano da se sprovede jedna zajednička mera na nivou cele zemlje, a to je produženje zimskog raspusta do kraja nedelje. Ta mera imaće najveću efikasnost kada je u pitanju usporenje toka respiratornih infekcija na području naše zemlje – pojasnila je ona.

Podseća da je u februaru maksimalna aktivnost virusa gripa i da produženje raspusta može da uspori dalje širenje.

Najveću stopu obolevanja beležili smo kod dece školskog i vrtićkog uzrasta, te smatramo da će se to što deca neće biti u kolektivima odraziti na smenjenje broja obolelih – zaključila je ona.

Autor/Izvor blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...