Mitovi o spontanom pobačaju

Trudnoća nije bolest, zato i  ne treba tako na to da gledate. Važne su redovne kontrole i ako doktor smatra da je trudnoća uredna, a vi se dobro osećate, ne postoji razlog zbog kojeg bi trebali išta sami sebi uskraćivati. I naravno da ne mislimo na loše navike poput cigareta ili alkohola.To ni slučajno odreknite se toga obavezno !!

mitovi o spontanom

Evo najčešćih mitova o spontanom pobačaju:

Seks može nauditi detetu

Seks ne može biti neugodan za dete, samo za trudnicu. Seks je savršeno siguran tokom cele trudnoće, ako nema nikakvih komplikacija. Pred kraj trudnoće odnosi će verovatno biti ređi, ali to isključivo zavisi od toga kako se trudnica oseća.
Podizanje teških predmeta može uzrokovati pobačaj
 Zapravo ne može, jer je to zapravo samo malo više naporna vježba. Ako trudnoća napreduje normalno malo napora ne može dovesti do pobačaja. Naravno, ne treba preterivati i svaka trudnica bi trebalo da proceni koje su njene mogućnosti.

Ako ste već imali jedan pobačaj, verovatno ćete imati još jedan!

Šansa za gubitak trudnoće po drugi put nije ništa veća ako ste već jednom pretrpeli spontani pobačaj. Međutim, nakon dva pobačaja, rizik od ponovnog pobačaja povećava se za 20%. Nakon tri pobačaja rizik se povećava za 30%, a nakon četiri pobačaja 40%. Ali imajte na umu da iako ste imali četiri pobačaja, ipak preostaje 60% verovatnoće da ćete uspti da iznesete svoju trudnoću do kraja.

Kada žena prođe kroz nekoliko pobačaja, vrlo je važno da odlazi na preglede kod endokrinologa kako bi saznala što je razlog tome. Srećom, mnogi uzroci spontanog pobačaja kao što su hormonalne nepravilnosti , autoimune bolesti mogu biti uspešno lečene s hormonskom terapijom ili lekovima kao što su niske doze aspirina.

Vežbanje tokom trudnoće može povećati šanse za pobačaj!

Nema dokaza da umereno vežbanje tokom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja. Većina vežbi smatra se sigurnima tokom trudnoće (samo se klonite vežbi koje predstavljaju rizik od pada kao što je jahanje, skijanje i sportovi poput nogometa i košarke – i budite sigurni da pijete puno vode  Vežbe vam mogu biti od velike koristi. Istraživači su otkrili da žene koje vežbaju tokom cele trudnoće imaju 40% manju šansu za pobačaj. Dobro je da nastavite da  vežbate tokom trudnoće jer na taj način sprečavate višak kilograma.

 

Komentara
Loading...