Mlečni zubići se brže kvare

0

Karijes mlečnih zuba nastaje jednako kao kod trajnih zuba. Bakterije iz zubnog plaka i njihove kiseline dovode do demineralizacije tvrdih zubnih tkiva i njihova propadanja.

Mlečni zubići se brže kvare

Razvoju karijesa kod dece doprinose i dodatni faktori tipični za dečju dobu: unos velikih količina ugljenih hidrata,naručito jednostavnih šećera, zatim kašasta i lepljiva hrana i nedostatna oralna higijena. Mlečni zubi imaju slabije mineralizovana („mekša“) tvrda zubna tkiva (gledj i dentin), pa su manje otporni na delovanje kariogenih bakterija. U poredjenju s trajnim zubima, gledj i dentin kod mlečnih zuba su tanji. Kad sve to uzmemo u obzir, jasno je da u mlečnom nizu karijes lakše nastaje i ima sve uslove za brzo napredovanje.

 

Mlečni zubi se brže kvare

- Oglasi -

Kroz tanak sloj gledji i dentina karijes brzo napreduje te relativno brzo bakterije dopiru i do zubnog živca. Zubna srž, poznata kao „živac“, sundjerasto je tkivo prožeto krvnim kapilarama i živcima, a ispunjava središte zuba ili pulpnu komoricu. Kad bakterije prodru u pulpnu komoricu zuba, izazivaju patološke promene koje se ogledaju kao manje ili više izražena zubobolja.

Invazijom bakterija u pulpu razvijaju se pulpitis (upala živca) ili nekroza (odumiranje živca). Dijagnoza bolnih stanja kod dece je otežana jer se zasniva uglavnom na subjektivnim simptomima deteta koje nije u mogućnosti da da njihov tačan opis, a odgovori na kliničke testove mogu biti prilično nepouzdani. Rendgensko snimanje potrebno prije liječenja takvih stanja izbegava se kako se deca ne bi nepotrebno zračila.

Bol pri uzimanju hrane
Kod dubokog karijesa mlečnog zuba obično se javlja bol kad dete jede kiselu, toplu ili slatku hranu. U tom slučaju zub ima veliko oštećenje u kojem se hrana zadržava. Bol se pojavljuje kad ostaci hrane zaglavljeni u kavitetu iritiraju zubni živac.

Lečenje takva zuba zahteva postupno, višekratno uklanjanje karijesa, stavljanje leka. Postupak treba pre svega treba da stvoriti uslove za oporavak  pulpe nakon iritacije tokom karijesnog procesa. Kad se u potpunosti odstrani kariozno promenjeno zubno tkivo, stavlja se konačno „plomba“.

- Advertisement -

Komentara
Loading...