Mnoge trudnice se plaše epidurala: Napokon je obelodanjeno da li je epiduralna anestezija dobra za mame

0

Svaka trudnica ima strah od porođaja, ali i od materinstva. Neke to uspeju da prebrode, a neke upadaju u postporođajnu depresiju. Ako imate strah od ovog stanja, obavezno uzmite epidural, jer on umanjuje rizik od depresije.

Već dugo se istražuje veza između jačine porođajnih bolova i depresije koja preti posle porođaja.

Zapravo još niko za sada ne može da tvrdi da će svaka žena koja dobije epiduralnu anestezuju automatski dobiti i garanciju da neće patiti od postporođajne depresije. Zbog toga je potrebno da se još mnogo radi i istražuje ova veza, piše Time.

Zašto se žene plaše da traže epiduralnu anesteziju?

Fizički bol tokom porođaja nije jedini okidač za depresiju, pa zato ni sam epidural ne može da bude jedini „lek“ protiv nje.

Naime, postoji mnogo poznatih „okidača“ za postporođajnu depresiju – hormonski disbalans, psihološko privikavanje na majčinstvo, izostanak podrške porodice, kao i mnogi još uvek nepoznati razlozi.

- Oglasi -

Ipak, nedavna istraživanja su pokazala kako epiduralna anestezija može da smanji rizik od postporođajne depresije.

Članovi Američkog društva anesteziologa su sproveli detaljno istraživanje vezano za bol koji žena doživljava pri  porođaju. Lekari smatraju da tu nije reč samo o stravičnim fizičkim bolovima, već i psihološkom momentu koji potiče od straha za sebe i dete,

PRIČA JEDNE MAME : Ovo je moja priča o epiduralu !!

– Upravo zbog psihološke traume žene upadaju u postporođajnu depresiju – istakla je autorka studije dr Grejs Lim.

Ona je sa svojim timom došla do zaključka da žene koje pri porođaju imaju manje bolove brže zaborave na njih, brže se oporavljaju i mnogo ranije se posvećuju svojoj bebi. Samim time, u mnogo manjem broju, ili znatno kraće pate od postporođajne depresije.

Zaključak ovog naučnog tima je da epidural višestruko pomaže ženama, i pri porođaju, i posle njega.

VAŽNO !! Kada se opredeliti za epiduralnu anesteziju?

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...