Muke koje su me pratile od početka trudnoće pa do samoga porodjaja i dolaska moje princezice na ovaj svet.

0

Ne želim nijednu mladu mamu da uplašitm ili isprepadam sa svojom pričom samo želim da pokažem kroz šta sam ja sve prošla sa svojima 23 godine i prvom trudnoćom.

15151097_10210777023444258_339279414_n

Započinje priču mama Jelena 

„Kada sam ostala trudna bila sam presretna. Obožavam dječicu a ta vijest me je učinila najsretnijim na svijetu. Ali nije bilo baš onako kako sam mislila da će biti. U početku sam stalno bila umorna uspavana jedva sam mogla držati oči otvorene samo mi se spavala,a uz to sve su uslijedile nesnosne mučnine. Usta nisam zatvarala sta god bih pojela bila bih u kupaoni grlila WC šolju. A kako je trudnoća polako išla dalje nisam mogla ni jesti od povraćanja.

„U 7 tjednu trudnoće krećem na put od 1500km i to busom. Jedva podnosim put cijelo vrijeme povraćam. Dolazimo na graniči prijelaz muža mi tu ostave ne daju mu dalje pod izgovorom dokumenti mu neispravno. Ja u uzama i sa bolom u trbuhu padam na koljena. Dolazi policajka pokaže mi da se dignem i odvodi me u WC da se umijem i smirim. Dolazi suprug do mene i govori mi moraš ići dalje ja moram ostati čim rešim ovo dolazim doma.

„Sedam u bus i nastavljam put dalje sa prijateljem mog muža koji je putovao sam nama. Dolazimo doma ja jedva stojim nemogu korača a moram doći do doma. U tome nailazi poznanik muževog prijatelja i vozi nas do njegove kuće. Presjedam u auto i vozi me za bolnicu. U međuvremenu gubim svijest i budim se u bolnici. Milion dr oko mene spojena na 2 infuzije. Doktor me pita kako sam jedva mu odgovaram i pitam ga šta je sa mojom bebom. Odgovara mi sve je uredu srce kuca a sad se odmarajte. Muž saznaje za to da sam u bolnici zove u suzama i pita jeli opet. Jer prije 5 godi a sam izgubila bebu. Odgovaram mu nije sve je uredu beba je dobro samo sam jako iscrpljena od povraćanja.

„Prolaze 4 dana muž stiže doma grlo me i ne pušta i govori mi da je se desilo opet nebi preživio to. Doktor mi daje neke vitamine da mi se smanji povraćanje i da me manje crpi. Vitamine ne pomažu a ja jedva jedem. Miris mesa me je ubijao jedino što mi je odgovaralo bila je čokolada i to sa lješnjacima nijedna druga. Prolazi godišnji vrijeme povratka nazad opet 1500 km opet busom i ovaj puta 30 sati. Dolazim doma odmah idući dan trčim dr. na pregled.Bebica super napreduje ali ja loše sam zbog mučnine a beba crpi moje zalihe. Dobivam vitamine koji pomažu donekle ali mučnine ostaju. Ne mogu nigdje otići sve mi postaje problem. Muž ne može da me gleda kako se patim pokušava mi pomoći ali ne može.

„Dolazi vikend predlaže mi da idemo šetat. Sve je bilo super dok nisam došla doma. Počinju me bolili kosti karlice jedva hodam nemogu sjediti,kad bi sjela jedva bih ustala. Pitam mame po forumima šta bi moglo biti većina mi napisa u bolnicu spontani hitno ja onda još više i plač. Plač me umiri i zaspem .Dolazi jutro bolovi manji lakše hodam. Zovem dr objašnjava situaciju govori mi preforsirala si se hodanjem lezi i odmaraj se.

„Trudnoća odmiče dalje ja jedva hodam i slušam savjete koje mi govore. Stalno moram motriti nemogu dugo hodati brzo se umaram noge mi otiču. Svaki naredni pregled kod dr postaje naporan. I svaki put kada bi otišla nebi mogao vidjeti pol bebice jer se krije. Na što sam se nasmijala i rekla želi me iznenaditi i tako je i bilo. Vrijeme prolazi trudnoća se približava kraju,a ja slušajući savjete drugih pravim ogromnu grešku.Ležim doma odmaraj se ne hodam. Dva tjedna prije termina doktor mi govori svaki drugi dan dođi na CTG. I tako i biva sama odlazim jer muž radi ne može izostat sa posla.

Približava se termin poroda doktor govori ako ne rodis na termin ponovo ćeš dolaziti svako 2 dana na CTG. Prelazim tjedan dana od termina dr mi piše upitnici i šalje me u bolnicu. Dolazim u bolnicu i govore mi da ce mi ako u naredna dva dana ne rodim izazvati porod. Rade mi CTG i šalju me kući da se spremom i da prekosutra dođem rano. Dolazi i taj dan dolazim u bolnici spajaju me ma CTG dolazi sestra i objašnjava mi proceduru terapije i sta trebam očekivati. Pijem prvu dozu terapije i svako dva sata sam na CTG-u.

Ali zadnja 3 tjedna sam stalno osjećala bolove. CTG pokazuje bolove ali nisu u istom razmaku. Naveče oko 10 sati šalju me kući i govore da dođem opet sutra ujutro. Tako i biva odlazim doma jedva nalazim položaj i tonem u sam. Jutro ustajem spremam se muž me vozi u bolnicu a on ide na posao. Ponovo dobivam dozu terapije ali se ne otvaram. Stalno me spajaju na CTG. Dolazi sestra pregleda me i govori otvorena si 2 prsta večeras ostajem u slučaju da krene porod. Muž s posla dolazi i ostaje sa mnom do ponoći. On odlazi dola jer ujutro mora na poso a ja ostaje. Cijeli noć me spajaju na CTG. Jutro 9 sati dolazi sestra donosi zadnju dozu terapije i govori mi u 13 sati ideš doma. Ne otvaraš se još ako bi osjetila da tu curi nešto dole ili osjetila jake bolove u jednakim razmacima odmah dođi. Dolazim kući sva umorna ne uspavana sa bolovima još uz to sve imam grip nos začeplje jedva dosem.prenoćim doma opet sutra u bolnicu sama sa gradskim prijevozom i sa jakim bolovima jer je muž morao ranije na posao pa me nije mogao odvući.

ŠTA ME SVE NEĆE SNAĆI 

„Dolazim jedva u bolnicu spajaju me na CTG bolovi skaču na 100 a ja jedva mogu govoriti od gripa i iscrpljenosti. Dolazi babica pregleda me pa dr.govore mi ne otvaraš se dat ćemo ti vaginalni gle da pokušamo da se brže otvaraš ako se ne otvoriš do sutra ideš na carski. Dobivam gle nakon par sati dolazi babica gleda me ispada mi sluzavi čep.Bolovi se pojačavaju.stavljaju me u kad u dolazi suprug zatiče me u kadi i viče jeli počelo. Govorim mu izašao je sluzavi čep. Izlazim iz kade oblačim spavaćicu i izlazim ispred bolnice hodam.jedva hodam kako kontrakcije dolaze tako povraćam.popinem kap vode povratom litar.sve me to crpi nemam snage.vraćam se na odjeljenje spajaju me na CTG i u suzama govorim porodice me ne mogu više da podnesem bolove.

Dolazi sestra donosi papire za epiduralnu. Govori mom mužu rizik je velik da je dobije jer je otvorena tri prsta a bila sam svjesna posljedica jer sam medicinske struke. Muž govori nećemo potpisat ništa ako se do sutra ne otvori porodite je na carski. Ostajem u bolnici spojena na CTG cijelo vrijeme a muž odlazi doma jer mora na posao ujutro.dbijam stalno infuzije jer bebi se gube otkucaji a ja povraćam i dalje. U neka doba noći osjetimda je nešto mokro.Nisam znala dali je to plodna voda ili sam se upiškila od silnog povraćanja i bolova.

BOŽE DAJ MI SNAGE 

- Oglasi -

Petak 7 sati ujutro dolazi sestra pregleda me govori otvorena si 7 prstiju.Ajde polako ustani ides na sto.Prelazim u radjaonu spaja me na CTG je da nalazi otkucaji.Buši mi vodenjak plodna voda pozelenela.Priključuju mi najveću dozu pencilina kroz infuziju i to pušta da kaplje najbrže što može.Započinje porod ja umorna iscrpljena jedva imam snage pokušavam se nastupati kako mi je najlakše. Muž zove pita kako sam govorim mu dan je počeo porod da dođe. Ležm na leđima sama sa babicom i dr u radjaoni pokušavam se što manje derati ali ne uspijevam.Ne mogu disati nos mi začepljen i strahu da li je bebica dobro. Tada mi govori sestra da se počnem napinjati i tada ulazi moj muž.

Napinjem se iz sve snage koje imam. Osjećam pod prstima glavicu i puno kose. Napinjem se opet i u tom trenutku beba se zaglavi u kanalu. Od panike da se ne uguši počinjem tiskati bez praćenja konzrakcija. Uspijevaju me smiriti nekako. Ponovo se napinjem i tada vidim da spremaju pribor da će me sjeci. Ponovno se napinjem i osjetim da me režu i tada vrisnem ko nikad u životu.

I KONAČNO JE NA SVET DOŠLA MOJA PRINCEZICA 

„Beba izlazi ne plače počinjem panicariti i plakatu kad u jednom trenutku začuje se plač. Stavljaju mi je na prsa svu plavu.prestaje plač ne diše guraju joj cjevcicu u u sta i izvlače vodu.udahnula je malo vode. Ležim na stolu posteljice još ne izlazi stavljaju mi hladnu oblogu na stomak da se posteljica odvoji.Izlazi cijela u jednom komadu.malenu daju mužu mene ušivaju. Govore mi da je podojim ja nemam snage da je uzme molim sestru da mi je stavi na prsa.Sestra je stavlja na drugu dojimu jer nemam snage da je podignem.Stavljaj nas u sobu muž ostaje uz nas.on se tih par sa i poslje poroda brinuo o njoj jer ja nisam imala snage držat oči otvorene.
Tada sam nakon 5 dana tek uspijela odspavati malo.Tako je došla moja cura na ovaj svijet u 10 sati i 13 minuta sa svojih 4200g.

A ispričat ću vam i sve priče kojih sa se naslušala u trudnoći.

Dok sam bila trudna naslušala sam priča koje su me u jednom trenutku dovodile do suza i do toga da pomislim na to da ću biti loša majka jer već sad kada nosim to malo čudo u sebi činim mu loše,šta će onda biti kad ga rodim.

Neke od tih priča su:
*povraćat ćes dok dijete ne oživi
*udebljat ćes se 30 kg
*ustrajat ćes u pola noći i pojesti kutiju keksa
*nesmiješ koristiti nikakvu kozmetiku
*nesmiješ ribu ni pogledati a kamo li je jesti
*nećes moći nositi hlače pogotovo tregerice
*nećes moći nositi suknje
*nećes moći sjediti normalno niti staviti nogu preko noge
*djeca su dosada i prenaporna
*beba je sitna jer nisi velika
*nećeš više nikada imati vremena za sebe
*porod boli ali se sve zaboravi čim rodiš
*ako preneseš preko termina šalju te odmah na carski rez
*ako te budu sjekli to ne osjetiš
*zaboravi na spavanje kad rodiš
*naspavaj se dok ne rodiš
*pred kraj poroda su mi govorili nemoj puno hodati i raditi odmaraj se što više
*čak su mi govorili da ne smijem putovati kada udjem u zadnji trimestar
*govorili su maži se što više da ne popucaš po stomaku
*čak su govorili nemoj nositi grudnjak nećeš imati mlijeka pa nećes moći dojiti
Eto rodila sam svoga maloga andela prirodnim putem.A od svih tih priča ja nisam bila ni blizu.
*Povraćala sam do kraja 6 mj ijako je mom andelu hvala dragom Bogu srce kucalo od samo pocetka što znači da je bilo živo od početka.
*udebljala sam se svega 7 kila
*nisam ustajala u pola noći da bih jela ustajala bi radi odlaska u WC i da bi se napila vode jer sam bila uvek žedna
*koristila sam kozmetiku kao i prije trudnoće
*ribu sam jela ijako su govorili ako je budem jela dijete će mi imati kožu kao kod ribe, ali Bogu hvala moj andjeo ima kožu kao i svi normalni ljudi
*nosila sam hlače do kraja trudnoće naravno kako je stomak rastao tako sam i uzimala one što su šire i što ne stezu stomak
*sukne i haljine sam takodje nosila bez ikakvih problema jer sam se osjećala ugodno u njima
*sjedila sam sasvim normalno i do kraja trudnoće mogla staviti nogu preko noge bez ikakvih problema
*moj andjeo mi nije ni dosadan ni naporan jer da mi je dosadan i naporan nikada ne bih zatrudnila
*beba nije bila sitna bez obzira što ja nisam bila velika moj andjeo je imao 4200 kg to nije mala beba
*Iako je moj andjeo tu i pored nje imam vremena za sebe
*jedina istina od tih svih priča je ta da porodjaj boli ali da se sve zaboravi čim sam je rodila
*prenijela sam 12 dana preko termina nisu me htjeli poslati na carski rez već su mi pomoću lijekova postakli porodjaj gdje sam 5 dana bila pod kontrakcijama i bolovima da bih peti dan rodila svog andela
*sjekli su me na porodu i to me je bolilo više nego cijeli porodjaj
*iako sam se porodila spavam sasvim solidno jer moj mali andjeo se budi samo dva puta u toku noći
*dok sam bila trudna loše sam spavala zbog bolova u ledjima koje imam još od prije
*a ja sam u 8 mj trudnoće otišla na promociju svoje diplome
*bez obzira koliko sam se mazala ispucala sam i nije mi žao jer je vrijedilo kada vidim razlog njihovog pojavljivanja
*cijelo vrijeme sam nosila grudnjak I bez problema dojim i imam toliko mlijeka da mogu hraniti još jedno dijete I nije mi žao ni zbog čega što sam radila u trudnoći jer sada pored sebe imam maloga andela koji mi je sve na ovome svijetu i za kojega sam se patila toliko vremena i kojem sam dala život kojeg sam nosila 9 mjeseci ispod svoga srca.

PORUKA ZA BUDUĆE MAME 

Nije svaka osoba ista niti je svaka trudnica niti trudnoća iste. Zato drage moje mamice koje planirate trudnoću moj savjet vam je uživajte u njoj i ne slušajte bapske priče već svoje bebice i svoje tijelo ono vam najbolje kaže šta trebate.

Hvala mami Jeleni na ovoj priči i šta reći prava Lavica :* Malenoj princezici želim divno i bezbrižno detinjstvo :* 

autor priče. mama Jelena 

izvor . devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I  NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !

I OVE PRIČE SU OSVOJILE VAŠA SRCA 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...