Na boku, beba uči da hoda evo i kad evo i kako !

0

Krajem šestog meseca, beba se okreće sa leđa na stomak. Ako pažljivo pogledamo položaje koje zauzimaju ruke i noge pri ovom okretanju, videćemo da su isti kao i u hodu. Zato kažemo da beba na boku uči da hoda.

Sa sedam meseci, beba se podjednako okreće na obe strane, i tako menja položaj – prelazi sa leđa na stomak.

Krajem osmog meseca, beba održava ravnotežu na boku, hvata predmete pokretom ruke na gore, i igra se u ovom položaju. Pokreti nogu pri okretanju postaju automatizovani, i tako uči koračanje. Bebu nikako ne treba stavljati u dubak i slične sprave za hodanje, kako ne biste remetili prirodan način njenog motornog razvoja.

Šta da očekujete kada beba nauči da hoda

Sa devet meseci, beba uči još jedan način kretanja – okretanje sa stomaka na leđa, prvo preko jedne, a onda i preko druge strane. Kako je do sada savladala sve oblike kretanja, sa devet meseci počinje da se uspravlja, počinje da puzi uz zidove i kleči uz predmete, i u tom položaju se igra.

Pre nego što se konačno uspravi sa deset meseci, beba puzi, uz podizanje jedne noge – bočno savijene u stranu. Često provodi vreme igrajući se u klečećem položaju, odakle uz iskorak jednom nogom počinje da ustaje. Ako su pri uspravljanju obe noge prave, posavetujte se sa lekarom.

Sa jedanaest meseci, beba pravi prve korake u stranu, hodajući uza zid – na jednu, pa na drugu stranu, prebacivanjem težine sa jedne na drugu nogu. Bebi nikako ne treba obuvati cipele, stopala treba da budu slobodna – kako bi se u kontaktu sa podlogom jačali mišići i formirali svodovi. Čarape su sasvim dovoljne da je štite od hladnoće. Ako je pod klizav, treba joj obuti neklizajuće sokne.

- Oglasi -

Krajem dvanaestog meseca, više od polovine dece samostalno hoda. Ako je dete dovoljno stabilno da može da hoda napolju, treba mu obuti cipele sa čvrstim lubom i savitljivim đonom. Kod kuće i dalje treba da bude boso ili u čarapama.

Roditelji, motivišite ih: Bebe koje puze lakše prohodaju

Kada bi dete trebalo da prohoda?

Ne postoji tačno određeno vreme kada dete treba da prohoda, to se najčešće dešava između 14 i 16 meseca, sa tolerancijom i do 4 meseca, što znači da je sve u redu ako dete počne samostalno da hoda sa 10 meseci, a takođe i ako prohoda u 21 mesecu.

Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike. Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad. Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli. Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo. Sve ovo traje i po nekoliko meseci ali roditelji moraju biti strpljivi, naročito babe i dede koji često vode dete držeći ga za ruke podignute visoko u vazduhu. Ovo ne samo da remeti normalan hod već može da dovede do preteranog istegnuće zglobova ramena i laktova (a vrlo često i do bolova u leđima onoga ko vodi dete).

Roditelji uglavnom nisu upoznati sa normalnim razvojem motorike deteta i njenim zakonitostima pa često greše tako što decu dovode u položaje za koje oni nisu spremni, zato je neophodno posavetovati se sa fizioterapeutima koji će vas kroz odabrani program vežbi uputiti u smeru pravinog motornog razvoja.

Beba boravi na podu (ravnoj podlozi) EVO I ZAŠTO !!

- Advertisement -

Komentara
Loading...