Na šta majke treba da obrate pažnju tokom prvog meseca?

0

Nakon izlaska iz porodilišta, novopečena mama suočiće se sa mnoštvom nedoumica i dilema. Najvažnije je da savlada strahove, da održi psihičku ravnotežu i smirenost, i da se sa ljubavlju posveti prinovi.

Mama tek treba da se upozna sa bebom, što podrazumeva strpljenje i privikavanje na novi životni ritam. Od velike pomoći može da bude patronažna sestra koja posećuje majku i dete odmah nakon njihovog izlaska iz porodilišta i pokazuje na koji način beba treba da se kupa, povija, doji, neguje, kako joj se obrađuje pupak… S druge strane, majčino mleko najbolji je izvor hranljivih materija neophodnih za razvoj deteta, a ako majke nisu u mogućnosti da doje treba, važno je da je hrana koju daju bebi budeobogaćena adaptiranom formulom.

Kako roditelji znaju da je njihova beba dobro?

Pored fizioloških funkcija (disanja, sisanja, obavljanja male i velike nužde) dete vidi, čuje, oseća miris i ukus, reaguje na dodir, iznenadnu promenu položaja ili bol. Plač je izraz osećanja neprijatnosti i nezadovoljstva – beba tako komunicira sa majkom, pokušavajući da joj saopšti da je gladna, mokra, pospana ili da je nešto boli. Kada su osnovne potrebe zadovoljene, novorođenče se oseća smireno i tone u san. Ne zaboravite, svaka beba obožava da je majka i otac nose, ljube, grle, maze i ljuljuškaju, zato bi to trebalo raditi što češće.

Kada se javljaju grčevi kod beba i na koji način treba reagovati?

Grčevi praćeni plačem, uz savijanje nožica, mogu se javiti i u prvom mesecu života.Veruje se da nastaju zbog nezrelosti bebinog sistema za varenje. Mogu se ublažiti ukoliko beba pravilno sisa, što u ovom slučaju znači da ne guta vazduh. Takođe, trebalo bi svaki put sačekati da novorođenče podrigne nakon obroka. Masiranje, topli oblozi na stomačiću i čajevi, kapi i sirupi protiv grčeva, takođe mogu biti korisni. Ukoliko beba ne prestaje da plače, a pri tom ima i povišenu temperaturu, savetuje se poseta pedijatru.

Da li je otečenost grudi kod novorođenčeta normalna pojava?

Nema razloga za paniku! Reč je o fiziološkoj pojavi koja je posledica dejstva majčinih hormona koji su tokom trudnoće prošli kroz posteljicu.

Da li žućkaste naslage na bebinom temenu mogu biti opasne?

Ova pojava naziva se temenjača i, takođe, nastaje usled dejstva majčinih hormona. Naslage treba tretirati uljem za bebe, a preporučuje se i svakodnevno pranje kosice. Takođe, trebalo bi kožu glave novorođenčeta blago trljati frotirom ili mekom četkom.

Da li je normalno da se beba trza u snu?

Zbog nezrelosti nervnog sistema, primitivni refleksi prisutni su najčešće do šestog meseca života. Na jake nadražaje iz okoline, kao što su zvuk, svetlost ili nagli pokreti, beba reaguje refleksno celim telom, šireći i opružajući i ruke i noge. Ova pojava naziva se Moroov refleks. Ukoliko primetite da se detetu trese i donja vilica, nema razloga za brigu! To je još jedan znak nezrelosti nervnog sistema, koji će vremenom nestati.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...