Najbolja hrana za povišen krvni pritisak u trudnoći

0

Povišen krvni pritisak u trudnoći je poprilično rizičan i može ugroziti zdravlje majke i bebe. Ako se susretnete sa ovim problemom evo nekoliko namirnica koje će vam pomoći u savladavanju ove prepreke.
visok-pritisak-u-trudnoci

Banane
Mama vam je sigurno govorila da su banane zdrave jer su pune kalijuma. E, pa bila je u pravu. Kalijum snižava povišen krvni pritisak i umanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Pored banana kalijumom su bogate namirnice poput prokelja, grožđica, spanaća, jogurta, cvekle, avokada i narandži.

Riba
Omega 3 masne kiseline kojima je riba bogata opuštaju krvne sudove i štite ih od lošeg uticaja povišenog krvnog pritiska te smanjuje upalu. Izbegavajte ribu koja bi mogla da sadrži veću količinu žive (tuna, sabljarka, brancin), a koristite losos, inćune, haringu…

Narandže
Vitamin C može pomoći da se suženi krvni sudovi prošire i samim tim sniziti krvni pritisak i zato slobodno „navalite“ na narandže, grejpfrut, kivi, jagode, paprike i ljubičasti kupus. Ako niste znali i krompir sadrži vitamin C.

Izbegavajte hranu koja u sebi sadrži mnogo natrijuma, jer je dokazano da natrijum potpomaže zadržavanje tečnosti u organizmu. Smanjite unos industrijski prerađene hrane i hranite se domaćim obrocima, jer ćete jedino tako moći kontrolisati unos natrijuma.

Čokolada
Nemojte previše da se veselite jer govorimo o malim količinama i to tamne količine sa što višim postotkom kakaa. Čokolada je veoma bogata magnezijumom, a magnezijum opušta krvne sudove i reguliše krvni pritisak. Ostala hrana bogata magnezijumom pored čokolade su spanać, bademi, avokado, riba, artičoke, zob, crni pasulj i semenke bundeve.

PODELITE DALJE :* HVALA

PROČITAJTE I OVO

 

Komentara
Loading...