Najbolja hrana za trudnice koja podiže energiju

0

Hrana: Potrebe za energijom i hranljivim materijama se tokom trudnoće menjaju. Plodu je za razvoj potrebna energija i gradivni materijali koje dobija od majke tokom trudnoće.

 

Potrebe se stoga povećavaju, ali trudnica ne bi trebala da jede za dvoje u količinskom smislu, posebno jer je teško povećati unos hrane u slučaju mučnine.

Trudnica treba da vodi računa da hrana koju unosi bude nutritivno bogata i energetski uravnotežena.

Tako će svom plodu omogućiti sve što je potrebno za dobar razvoj, a pritom neće iscrpljivati svoj organizam.

Pored odgovarajuće ishrane, potrebna joj je i dovoljna količina tečnosti i odmora.

 

U slučaju učestalog osećaja umora tokom trudnoće ili nižeg nivoa energije, potreban je sveobuhvatan pristup, dobra mera samoposmatranja, kao i praćenje i poštovanje onoga što telo signalizira i šta mu je potrebno.

Ne treba očekivati da će izolovano dodavanje pojedinačnog hranljivog sastojka ili samo povećanje unosa energetski bogate hrane sprečiti umor.

 

Nekritično dopunjavanje ishrane i prekomerna upotreba raznih prehrambenih dodataka može predstavljati čak i rizik za pojavu neželjenih, pa čak i opasnih nuspojava.

U prvom tromesečju se povećavaju potrebe za vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B3 i B12, fosforom, magnezijumom, gvožđem i jodom, a nakon četvrtog meseca i potrebe za energijom, proteinima i nekim drugim mikronutrijentima.

Većinu ovih potreba trudnica može bez većih problema zadovoljiti raznovrsnom ishranom, dok upotreba prehrambenih dodataka treba biti prema preporuci ili nakon konsultacije sa ginekologom.

Unos određenih hranljivih materija je preporučljivo povećati već pre planirane trudnoće.

ishrana
FreePik

I kako treba da bude sastavljena ishrana trudnice da bi se u ovom čarobnom periodu svog života osećala što bolje?

- Oglasi -

Svakodnevno trudnica treba da konzumira lokalno i sezonsko povrće i voće. Izbor treba da bude što raznovrsniji.

Time će uneti široku paletu mikronutrijenata koji su potrebni i njoj i plodu, kao i ukuse na koje se beba tako već privikava.

Mora samo paziti na pravilno rukovanje povrćem i voćem te ih zaista dobro oprati i očistiti.

Svaki obrok treba da sadrži kvalitetan izvor proteina. Proteinski bogata hrana za trudnicu su pre svega namirnice životinjskog porekla kao što su nemasni komadi mesa, i belog i crvenog, morska hrana, mleko i mlečni proizvodi (jogurt, sir, kefir) i jaja.

Sve životinjske izvore treba dobro termički obraditi i izbegavati konzumaciju u sirovom obliku (nepasterizovano mleko, meko kuvano jaje, sirove mesne prerađevine).

Životinjske proteine treba dopuniti biljnim izvorima i u svoju ishranu uključiti mahunarke (leblebije, pasulj, sočivo, grašak), orašaste plodove i semenke, kao i proizvode od celih žitarica (pirinač, pšenica, ječam, proso).

Pored proteina, i životinjski i biljni izvori donose i druge makro- i mikronutrijente.

 

Obrok po sistemu zdravog tanjira dopunite integralnim izvorima ugljenih hidrata ili krompirom. Zdrav tanjir se sastoji od povrća, količine proteina veličine dlana, i šakice skrobnog izvora.

Ovu strukturu tanjira preporučujemo i za opštu populaciju, a kod trudnica proporcije treba da ostanu iste, samo nakon četvrtog meseca minimalno povećajte veličinu porcije ili dodajte još jedan obrok, u zavisnosti od njenog osećaja, životnog stila i toga šta joj dozvoljava raspored.

 

Trudnica treba da pije vodu kada je žedna, najbolje običnu, i da izbegava kafu, pravi čaj i druge napitke sa stimulansima. U slučaju niske energije i umora, bolje je da u vodu iscedi sok od limuna i pokuša da obavi kraću šetnju na svežem vazduhu.

Dakle, ako sumiramo…

Najbolja hrana za trudnice koja podiže energiju je sva hrana koja se inače smatra zdravom i preporučuje se kao deo uravnotežene i raznovrsne ishrane. Važno je da bude higijenski pripremljena.

Bolje je da trudnica jede više manjih obroka tokom dana, čime će osigurati kontinuirani unos energije i hranljivih materija i sprečiti umor posle preobilnog obroka, pritisak u stomaku, mučninu ili kasnije u trudnoći probleme sa gorušicom.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...