NAJBOLJI SAVETI : SPREČITE FRAS DETETA !!

0

Kako pomoći detetu i kako ih sprečiti? Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Guliver/Getty Images

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

  • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

  • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

  • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

  • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

  • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom dete po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Roditelji koji su ovo proživeli, znaju šta treba da se radi, a potrebno je imati malo pribranosti i dati lek koji se zove Diazepam, i to u mikroklizmama (tubicama za rektalnu primenu).

– Dete odmah staviti na bok – tako mu neće «zapasti» jezik, a ako povrati – neće doći do prodiranja povraćenog sadržaja u pluća.

– Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu), uvući je detetu u guzu i istisnuti CEO sadržaj.

– Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – STISNUTIH prstiju, da se lek ne bi usisao, nazad u tubicu

– Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje.

– Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra..

- Oglasi -

  • Može li da se ponovi?

Može!

Ova sklonost (osetljivost) mozga da burno reaguje na visoku temperaturu traje obično do pete godine života. Zato svaki sledeći skok temperature treba spremno dočekati, dobro naoružani lekovima za obaranje febrilnosti (antipiretici), a obavezno treba imati i spasonosni Diazepam – «tubice».

  • Da nije epilepsija?

Febrilne konvulzije liče na epileptični napad, ali fras NIJE EPILEPSIJA, to su veoma različite bolesti.

Iako se veliki broj epilepsija kod dece na vreme dijagnostikuje i lepo leči, febrilne konvulzije SAME PRESTAJU posle pete godine života. Zato ne treba poistovećivati ove dve bolesti.

KAKO SPREČITI FEBRILNE KONVULZIJE (FRAS)

Ova naprijatna situacija se sprečava na dva načina: efikasnom borbom protiv povišene temperature i preventivnim davanjem diazepama.

Kako “skinuti” povišenu telesnu temperaturu?

Aksilarna temperatura do 38oC kod najvećeg broja dece ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere.

Evo šta treba uraditi da se što pre obori povišena temperatura:

 –   Rashlađivanje deteta

Dok pripremate antipiretik (leka za  obaranje temperature) skinite dete i nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od nastanka frasa!.

Kod dece koja su već imala fras OBAVEZNA mera rashlađivanja je i tuširanje mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

–   Lekovi – antipiretici

Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature i dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati), ali kod dece sa frasom koja imaju preko 38 stepeni (aksilarna temperatura) NE TREBA čekati efekat rashlađivanja već obavezno dati antipiretik!

Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC, a kod dece koja su imala febrilne konvulzije antipiretik se može dati i kad temperatura krene preko 37,5, a posle rashlađivanja (skidanja deteta) i dalje raste!

Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste paracetamol (Febricet) i ibuprofen (Nurofen)

Salicilati (acetil-salicilna kiselina) se NE ne daju deci za obaranje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije (Reye-ov sindrom) su veoma retke, ali izuzetno opasne.

Ibuprofen i paracetamol NIKADA ne izazivaju ove retke opasne reakcije, a imaju istu ili bolju efikasnost kao i salicilati.

Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (Ferbicet supozitorije). Važno je poštovati doz ekoje prepiše lekar ili ih naći u uputstvu za korišćenje leka.

Kako staviti čepić (supozitoriju) detetu?

Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Febricet supozitorije), za razliku od ibuprofena koji u Srbiji nije dostupan u vidu čepića.

Doze su praktično iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata. Zato su supozitorije paracetamola (Ferbicet supozitrije) idealan antipiretik za sprečavanja skoka temperature kod dece koja imaju fras!

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.

Koji je antipiretik dati prvi –paracetamol ili ibuprofen?

Posle trećeg meseca života (pa čak i ranije kad pedijatar predvidi) i pracetamol i ibuprofen se bezbedno (uz poštovanje preporučene doze i intervala primene leka) mogu bezbedno dati deci.

Neka deca bolje reaguju na paracetamol, a neka na ibuprofen – zato je najbolje dati onaj lekić koji je već dokazan kao efikasan “spuštač” temperature.

Paracetamol ima prednost “brzog dejstva” kad se da u obliku supozitorija (Febricet supozitoprije), što je važno kod dece sa febrilnim konvulzijama.

Ibuprofen ima prednost jer deluje i antizapaljenski (antiinflamatorno)! Dakle, pored snižavanja temperature (antipiretski efekat) i tretmana bola (analgetski efekat) ibuprofen smanjuje upalu, što je veoma važno kod zapaljenja srednjeh uha (ototis). Paracetamol nema ovaj antizapaljenski efekat, iako je efikasan antipiretik i analgetik.

NIKAKO i NIKADA ne treba prekoračivati preporučenu dozu, kao ni skraćivati intervale davanja bez konsultacije sa lekarom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen davati istovremeno?

Ne treba davati oba leka istovremeno “na svoju ruku”!

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog leka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je baš važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”)!

Evo primera kombinacije antipiretika: dete je ranije imalo fras, temperatura kreće preko 38. Roditelju su rashladili dete i dali Febriect supozitoriju na koje dete inače lepo reaguje. Posle 15 do 20 minuta temperatura ipak i dalje raste, dete je istuširano mlakom vodom, ali visoka tempertarura ne jenjava. Tada se može dati i ibuprofen sirup IAKO nije prošlo nekoliko sati od prethodne doze paracetamola!  Važno je da se ISTI antipiretik ne primeni ranije od preporučenog intervala između dve doze, ali RAZLIČITI lekovi se ovako mogu kombinovati, naročito kod dece koja su imala fras (febrilne konvulzije)! Podrazumeva se da ovu kombinaciju odobri pedijatar koji prati dete!

 Kako se antipiretici doziraju?

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga UVEK treba pročitati.

Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Čepići (supozitorije) imaju nešto brži efekat od sirupa.

 Preventivno davanje Diazepama

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao “prekidač” napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom. Pedijatar će detaljno objasniti roditeljima kada se i kako lek daje preventivno.

Na kraju, roditelji dece  koja imaju problme sa febrilnim konvulzijama znaju da “nema mrdanja” bez antipiretika i dizaepama. Ovi lekovi moraju biti na dohvat ruke i u kući i na putovanju – to je naprosto neophodno za efikasno sprečavanje febrilnih konvulzija!

IZVOR.MOJPEDIJATAR

- Advertisement -

Komentara
Loading...