NAJČEŠĆE Greške koje parovi čine kada žele bebu

0

U pokušajima da što pre dobiju dete, neki parovi čine greške koje smanjuju mogućnost za trudnoću. Donosimo vam najčešće od njih.

Premalo seksa

Prevelika želja za trudnoćom može bitno narušiti seksualni život. Odnosi samo u vreme ovulacije učiniće seks rutinom za dobijanjem deteta, što s vremenom može narušiti i emocionalni odnos.

Previše seksa

Neprestano vođenje ljubavi isto tako nije dobro za začeće. Ako su odnosi svakodnevni ili još i češći od toga, kada nastupi ovulacija u ejakulatu možda neće biti dovoljno spermija. Idealno razdoblje za stvaranje dovoljne količine spermija prije nego oni počnu propadati i gubiti na kvaliteti je 3 dana. Manje od toga znači da možda neće biti dovoljno spermatozoida, a više od toga povećava šanse da će oni početi da propadaju i gube na kvalitetu.

Uvek ista poza

Čuli ste da je misionarski položaj najbolji za začeće i to je jedina poza na koju ste spremni dok ne začnete? Varate se, sve poze rezultiraju jednakim šansama za začeće, tako da to što želite dete ne bi trebalo da bude razlog da prestanete da budete maštoviti u krevetu.

Sumnja u ženinu plodnost

Muškarci vole da veruju kako nikada nije problem u njima. Veruju da ako ima ejakulacije, to znači i da ima spermatozoida. Upravo zbog toga često se krivica prebacuje na ženinu plodnost. Samim tim, stres i nervoza izazvani ovim pogrešnim teorijama nisu dobri za ženino planiranje trudnoće.

Pogrešno određivanje plodnih dana

- Oglasi -

Žene većinom plodne dane računaju u sredini svog ciklusa, što nije uvek tačno. Ako su odnosi redovni, vaš ciklus uredan, ali do trudnoće ne dolazi, dobra opcija je testirati se jedan mesec ovulacijskim tračicama. Tračice će tačno pokazati kada nastupa ovulacija.

Odnos na dan ovulacije

Nakon same ovulacije žena je plodna samo 24 sata, tako da je sigurnije odnose imati dan ili dva ranije jer će spermatozoidi koji se zadrže biti jednako kvalitetni u trenutku ovulacije i moći će odmah oploditi jajnu ćeliju.

Korišćenje lubrikanata

Lubrikant može uništiti spermatozoide, stoga ih izbegavajte ako planirate trudnoću. Ako vam je potrebna prirodna zamena, koristite baby ulje.

Odmah trčite kod doktora

O neplodnosti se može govoriti tek nakon godinu dana redovnih nezaštićenih odnosa, s godinama žene se taj period povećava do čak tri godine kod žena preko 40 godina.

Brinete samo o reproduktivnom zdravlju

U pokušajima zatrudnjavanja parovi često zanemare opšte stanje organizma, već testiraju samo plodnost i zdravlje reproduktivnog sistema. Razlozi se mogu skrivati i u nepravilnoj ishrani, pušenju, konzumiranju droga i alkohola.

Izvor: index.hr

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...