Najčešće promene kože tokom trudnoće

0

Potpuno je normalno da tokom trudnoće dolazi do promene kože.

Upravo je u periodu trudnoće veoma važno da naučimo da brinemo o sebi, što možemo postići odmorom, uravnoteženom ishranom, laganim vežbanjem i odgovarajućom negom kože.

 

V toku trudnoće možemo doživeti mnogo lepih stvari, ali ponekad se moramo suočiti i s trudničkim tegobama koje su karakteristične za taj period.

Više o mogućim promenama na koži tokom trudnoće možete pročitati u nastavku.

 

Hiperpigmentacija

Obično se pojavi u obliku smeđih mrlja ili fleka na licu ili drugim delovima tela. Do toga obično dolazi zbog povećane koncentracije melanina, što može biti posledica delovanja hormona tokom trudnoće.

Često se pigmentne mrlje same od sebe povuku.

Ako nas hiperpigmentacija smeta, možemo koristiti puder ili kremu za prekrivanje, dok su takođe dostupne i kreme za posvetljivanje.

U svakom slučaju, najvažnije je da uvek pravilno zaštitimo svoju kožu od sunca.

 

Akne

Fluktuacije i hormonski disbalans mogu dovesti do bubuljica i akni.

Vrtlog različitih emocija, stres i nepravilna ishrana, sve to može uticati na rad lojnih žlezda, koje tada proizvode više masnoća nego obično, što se odražava i na našoj koži.

Preporučljivo je redovno uklanjati višak masnoće, znoj i drugu prljavštinu sa tela, ali da pri tom ne koristimo agresivna sredstva koja samo dodatno pogoršavaju naše stanje.

Možemo se poslužiti dermalnim lekovima, kao što su kreme, gelovi i serumi, koji su posebno namenjeni koži sklonoj aknama.

 

Oticanje

Jedna od čestih stvari u trudnoći je i oticanje, zbog čega možemo imati problema posebno s dlanovima, gležnjevima i stopalima.

Stare cipele odjednom nam više ne odgovaraju, uz to imamo osećaj umornih ili teških nogu.

Možemo si pomoći jednostavnim vežbama, naime, da pokušamo više puta dnevno podići noge što više, dok ih noću možemo poduprijeti jastukom.

Dobro je da uključimo više kretanja u svoju svakodnevicu, što će ubrzati cirkulaciju, bilo da je to ugodna šetnja, pilates, joga, plivanje ili nešto slično.

Takođe nam mogu pomoći i kompresione čarape, kojima možemo barem malo ublažiti oticanje.

U svoju ishranu možemo uključiti više namirnica koje potiču izlučivanje vode, kao što su na primjer krastavci, cvekla, salata, spanać, praziluk, pasulj, bundeva, špargle i limun, istovremeno je dobro da izbjegavamo veće količine soli.

 

- Oglasi -

Proširene vene

Proširene vene mogu postati još izraženije tokom trudnoće, posebno ako smo već inače skloni njima.

Prepoznajemo ih po tome što su plavkaste, vijugave i natečene, jer se radi o površinskim venama koje prenose krv nazad do srca.

Za ovaj neugodan problem obično su krivi slabi zidovi krvnih žila ili zalisci, zbog kojih se u njima počinje nakupljati krv, pa počnu istupati ili se uvijati prema vani.

Ako nas smetaju proširene vene, trebamo se pobrinuti za dovoljno kretanja i izbjegavati dugotrajno stajanje ili sedenje.

U slučaju da ne ide drugačije, preporučljivo je da se barem malo prošetamo ili razgibamo. Možemo pokušati i s masažama ili kremama za proširene vene.

strije
FreePik

Strije

Strije su veoma česte tokom trudnoće i obično se pojavljuju zbog rastezanja kože.

Do toga može doći ako počnemo (pre)brzo dobijati na težini. Hormoni povezani s trudnoćom takođe mogu doprineti nastanku strija, utičući na kvalitet kolagenskih i elastinskih vlakana.

Najčešće se pojavljuju na mestima gde se naša koža najviše širi, kao što su stomak, grudi, butine, zadnjica i ruke.

Prvo izgledaju kao ljubičaste fleke, ali s vremenom postaju bele i podsećaju na zebarske pruge. Mnoge buduće mame se suočavaju s ovim problemom, posebno u poslednjem tromesečju.

Preporučljivo je da se redovno i dosledno mažemo kremama kako bismo hidrirali i nahranili svoju kožu, poboljšavajući njenu čvrstinu i elastičnost.

Takođe je važno da unosimo dovoljno tečnosti, poput vode ili neslađenog čaja, i obogatimo svoju ishranu svim potrebnim hranljivim sastojcima, posebno proteinima, vitaminima C i A, kao i cinkom.

Pri tom ne smemo zaboraviti ni na zdrave masti, koje imaju pozitivan uticaj na čvrstinu i elastičnost kože.

 

Crvenilo

Rozacea ili povremeno crvenilo na određenim područjima lica, obično na obrazima i oko nosa za vreme trudnoće, je pojava koju možemo pripisati i hormonima.

Možemo je prepoznati po znakovima kao što su crvenilo, papule, pustule, i po puknutim kapilarima.

Kod nege osetljive kože posebno je važno da se prema njoj postupamo nežno i koristimo isključivo kozmetiku koja neće dodatno iritirati našu kožu.

Zato radije posegnimo za blagim proizvodima koji će umiriti i hidrirati našu kožu.

Takođe je preporučljivo da svakodnevno koristimo kremu sa zaštitnim faktorom i da generalno izbegavamo preterano izlaganje suncu.

Mnogo toga možemo postići već promenom ishrane, tako što ćemo izbaciti iz naše ishrane jela koja nam ne prijaju najbolje i koja opterećuju našu probavu, i zameniti ih zdravijim i lakšim obrocima.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...