Najčešće promene na koži bebe koje muče mnoge roditelje

0

“Čisto kao bebina koža” je izraz koji se često čuje. A šta kada nije tako? Zašto se javljaju promene na koži bebe i da li su opasne? . 

Rešavamo sve nedoumice vezane za ovu temu, a evo i zašto!

 Kada  beba dođe na ovaj svet,  roditelji očekuju maleno savršeno biće koje neće imati nijednu manu. Međutim vrlo često se već tokom prvih dana pojave razne promene i nesavršenosti na bebinoj koži koje roditelje zabrinu. 

Dobra vest je da je većina tih kožnih promena bezazlena i sasvim očekivana kod mališana, a većina prolazi sama ili nakon kratkotrajne terapije kozmetičkim ili drugim preparatima koje prepiše lekar. 

Kozmetika za bebe rešava mnoge probleme

Kada primetite bilo kakvu promenu na bebinoj koži, savetujemo vas da se  za medicinski savet i terapiju obratite svom pedijatru ili dermatologu. 

Bebina koža je veoma osetljiva pa se ne mogu upotrebljavati bilo koji preparati. Zato je izmišljena kozmetika za bebe koja je prilagođena najmlađima.

Veliki broj proizvođača nudi liniju kozmetike za bebe, a koju ćete odabrati i primeniti zavisi od specifičnosti problema koji  se pojavio na koži vaše bebe.

Neki preparati su isključivo kozmetički, neki su medicinski. Svakako, oni namenjeni odraslima se ne preporučuju.

Najčešće promene koje se pojavljuju na bebinoj koži jesu bubuljice, temenjača, osip i ekcemi. Ako vas ova tema zanima, na pravom ste mestu jer se njome detaljno bavimo u nastavku teksta. 

Bubuljice kod beba

Na koži vaše bebe iznenada su se pojavile bubuljice?

Ne brinite, najverovatnije nigde niste pogrešili! 

Pojava ovih promena vrlo je česta i uglavnom se lokalizuje na licu, glavi, a ponekad i na drugim delovima tela. 

Da li je uvek potrebna terapija za bubuljice? Zavisi od toga koja je vrsta u pitanju. 

Ukoliko se ova promena pojavila na licu odmah nakon rođenja onda su u pitanju neonatalne akne koje najčešće prolaze same od sebe. Ukoliko se akne pojave nakon dva meseca od rođenja, može biti da su u pitanju infantilne akne. One vrlo često zahtevaju i odgovarajuću terapiju jer znaju potrajati mnogo duže, pa čak ostaviti i ožiljke na koži. 

Vrlo često roditelji misle da su oni pogrešili u nezi bebine kože i da se bubuljice zato javljaju, ali to uglavnom nije slučaj. Moglo bi se reći da je uzrok u “prirodi” odnosno u svemu što se u bebinom organizmu dešava nakon rođenja. Tako da uzročnik bubuljica često bude dohrana, majčini hormoni, bebin nerazvijeni organizam i osetljiva koža. 

Prvi meseci bebinog života veoma su osetljivo razdoblje za maleni organizam, pa se sve promene manifestuju na razne načine, a jedan od njih je i putem bubuljica. 

promene na koži bebe
Pexels: promene na koži bebe

 

Temenjača kod beba

Ne sviđa vam se promena na koži bebine glave? Možda je reč o temenjači. 

Ako vam je neprijatna na izgled, sasvim vas razumemo, ali dobra vest je da za bebu nije opasna. Osim na glavi, temenjača se može pojaviti iza ušiju, na leđima, obrvama i nosu. 

Ona se prepoznaje po tome što stvara belo-žućkaste ljuspice u predelu na kojem se pojavljuje. Uzroci za pojavu temenjače su razni ali najčešće je u pitanju pojačan rad lojnih žlezda koje još nisu ustalile svoju funkciju.. 

Rešenja ima!

U najvećem broju slučajeva, sama nestaje. Problem sa temenjačom se vrlo lako rešava uz pomoć šampona za temenjaču koji možete kupiti. Od kozmetičkih preparata tu se može naći i krema za temenjaču. 

Ukoliko ste pristalica prirodnijih načina za rešavanje ovog problema, onda vam savetujemo da probate bademovo ili kokosovo ulje.

Jednostavnim nanošenjem na zahvaćene delove kože, čekate da ulje deluje, a zatim bebi operete kosu. Nakon pranja kose bilo bi dobro da je četkate kako bi skinuli preostale ljuspice koje su ostale na koži.

Temenjača je sastavni deo odrastanja većine beba. Jasno da vam  nije prijatna na izgled, ali kao što vidite rešenja ima. Potrebno je samo malo upornosti i strpljenja i rezultati neće izostati. 

Ekcemi kod beba

Vašoj bebi se pojavio ekcem? Da, to je vrlo česta pojava u poslednje vreme, skoro da se može nazvati  bolešću savremenog doba. 

Šta bi mogao biti razlog? Uzroci su razni, najčešće se oni javljaju kod beba čiji je imunitet oslabljen, ekcem može biti i reakcija na alergiju, ali može biti i genetski uslovljen. Šta je uzrok ove promene kod vaše bebe, ostaje vam samo da utvrdite.

Ekcem odnosno atopijski dermatitis nije nimalo prijatno stanje. Na mestima gde se pojavljuje koža je suva, svrbi, peče i to jako iritira bebu. Osim što mališani imaju potrebu za češanjem, ovi simptomi utiču i na bebino raspoloženje, tačnije neraspoloženje. 

Da bi pomogli svojoj bebi, potrebno je konsultovati se sa lekarom oko odgovarajuće terapije. Dok to ne učinite povedite malo više računa o nezi bebine kože.

Izbegavajte preteranu upotrebu kozmetičkih preparata tokom kupanja i stavljanja krema, jer pojedine mogu dodatno isušiti bebinu kožu, a to ne želite. 

Za kupanje koristite isključivo sapune namenjene koži sa ekcemima ili kupke koje su napravljene za istu namenu. Dakle, poenta je da koža bude što hidriranija, a ne dodatno isušena jer se na taj način samo pogoršava stanje ekcema. 

Ekcemi su vrlo često i reakcija na određene namirnice, ali to će utvrditi vaš lekar. Dok ne odete na pregled povedite više računa  o nezi kože i namirnicama koje beba konzumira i u prvi mah tako olakšajte tegobe svom mališanu

Osip na bebinoj koži

Čini nam se da ne postoji beba koja barem jednom nije imala neku vrstu osipa na koži. 

Šta uzrokuje pojavu osipa? Odgovor bi bio mnogo toga. 

Najčešći uzrok je pretopljavanje odnosno izuzetno visoke temperature. Sigurno ste videli bebe koje tokom letnjih meseci imaju osip po koži, na različitim delovima tela. Kada su temperature visoke, mališani se jako znoje, a koža reaguje pojavom crvenila odnosno osipa.  

Ukoliko bebi ne pružate odgovarajuću negu, njena koža može reagovati na ovaj način. Pod tim se misli na pranje veša agresivnim deterdžentima i omekšivačima, korišćenje  neodgovarajuće kreme ili preparata za kupanje bebe.

Vodite računa šta kupujete, jer je bebina koža isuviše osetljiva i to će vam dati do znanja upravo na ovaj način. 

Kada se pojavi crvenilo prisetite se šta je beba pojela, jer je vrlo moguće da neke namirnice izazovu alergije ili da ujed nekog insekta izazove osip i ovakve promene na koži. 

Skinuli ste pelenu, kad ono osip u predelu pelenske regije? Vrlo je moguće da je to uzrok bebinog neraspoloženja. Ova vrsta osipa javlja se vrlo često. Ponekad je uzrok u neodgovarajućoj nezi pelenske regije, a često je uzrok i gljivica

Vodite računa da bebinu guzu uvek dobro obrišete ili čak i operete prilikom menjanja pelena.

Za zaštitu ovog dela na telu, potrebna je i odgovarajuća krema koja će služiti kao barijera između štetnih sadržaja iz pelene i kože. Kada primenjujete pravinu negu, onda bojazni nema jer smanjujete šansu da se pojavi ovaj problem. Ako je osip uporan, obratite se lekaru.

 

Koje pelene koristite?

Da li ste menjali proizvođača?

Pazite jer i to može izazvati osip u pelenskoj regiji. 

Nega bebine kože  ponekad je prava nauka. Svi mališani imaju osetljivu kožu čija zaštitina barijera tek treba da ojača, a pojedini su čak i hipersenzitivni. Zato pažljivo.

Foto Pexels Pexels
Autor/Izvor Avokado
Komentara
Loading...