Najčešći razlozi za kašnjenje menstruacije

0

Kašnjenje menstruacije! Mnoge žene se suočavaju s obilnim menstruacijama ili pak neredovnim ciklusom. Zašto dolazi do ovoga, postoji više razloga.

 

Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali to je samo prosečno. Sve što je između 24 i 31 dan smatra se normalnim ciklusom.

Stanje kada menstruacija kasni ili je odsutna više od tri do četiri meseca naziva se amenoreja, što može dugoročno ugroziti gustinu kostiju.

Povremena kašnjenja menstruacije nisu razlog za paniku, ali ako se to često događa, a izostanak je značajan, žene bi trebale posetiti ginekologa.

 

Zašto dolazi do kašnjenja menstruacije?

Pokretanje i redovna fizička aktivnost

Da li ste čuli za maratonke koje su tokom vremena prestale da imaju menstruaciju?

Ovo nije mit, često intenzivno i zahtevno vežbanje u kombinaciji s niskim procentom telesne masti stvara stres u telu.

Taj stres signalizira vašem mozgu da postepeno prestane lučiti reproduktivne hormone.

Zbog jakog stresa, telo privremeno ne može da proizvodi plodne hormone jer pod tim uslovima ne biste mogli da dojite i hranite dete.

 

Redovni menstrualni ciklus traje 28 dana, ali to nije pravilo za sve žene.

Ciklusi se razlikuju, i oni variraju od 21 do 35 dana.

Period odstupanja od ovog opsega može biti znak zdravstvenog problema, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili hormonalne neravnoteže.

Ako primetite konstantna odstupanja od vašeg uobičajenog ciklusa, bilo bi korisno posetiti ginekologa radi provere i saveta.

[su_button url=“https://devetmeseci.net/kalendar-ovulacije-i-plodnosti/“ target=“blank“ background=“#947e54″ size=“5″]Kalendar ovulacije – izračunavanje plodnih dana[/su_button]

Gojaznost

Višak težine nije samo problem pri pronalaženju pravih farmerki za sebe.

Višak masnih ćelija može uzrokovati povećanu razinu estrogena, što na kraju može zaustaviti oslobađanje jajnika.

Debeljuše obično imaju teža, nepravilna razdoblja, dulja razdoblja ili, suprotno tome, razdoblja koja su kraća.

Ako imate prekomernu težinu i problema s menstruacijom, posetite lekara, jer visok nivo estrogena može dovesti do ozbiljnijih stanja.

Neuhranjenost

- Oglasi -

U slučaju nedovoljnog unosa hrane, suprotno od prekomerne težine, telo proizvodi premalo estrogena, što može rezultirati kašnjenjem ili nepravilnim menstruacijama.

Konzumiranje određenih lekova

Svi lekovi koji deluju na hormonalnoj osnovi, kao što su lekovi za štitnu žlezdu, steroidi ili antipsihotici (poslednji oslobađaju hormon dopamin), mogu uticati na menstrualni ciklus.

Hormoni nisu izolovani i svi putuju na isti način kroz krvne ćelije. Ponekad mogu zauzeti receptore i uticati na hormone plodnosti i hormon štitnjače.

Ali nema potrebe za brigu. Ovo je česta pojava, i ako se ovo nastavi dugo nakon završetka terapije, posetite svog lekara.

Stres

Stres je poznati neprijatelj ljudskog tela, ali takođe negativno utiče, pre svega, na menstruaciju.

Ako ste duže vreme izložene stresnoj situaciji, to može uticati na vaš ciklus – menstruacija može biti obilnija, nepravilnija ili češća.

menstraucija
FreePik

 

Ako se izostanak menstruacije povremeno desi, a u isto vreme unesete neke promene u svoj život, na primer, povećate fizičku aktivnost, pod većim ste stresom ili nešto slično, nema potrebe za brigu.

Vodite računa o zdravoj ishrani, redovnom vežbanju i dovoljnoj fizičkoj aktivnosti.

Ipak, ako se kašnjenje menstruacije ponavlja, posetite svog ginekologa, koji će moći sa sigurnošću potvrditi da se ne radi o nečemu ozbiljnijem.

Rana menopauza 

Iako žene to ne očekuju, menopauza može nastupiti i ranije. To se dešava ukoliko jajnici prestanu da rade pre četrdesete godine, zbog čega opada nivo hormona estrogena.

U menopauzi izostajanje menstruacije postaje trajno.

Poremećaj rada tiroidne žlezde 

Tiroidna žlezda proizvodi hormone koji pomažu regulisanje mnogih procesa koji se odvijaju u telu. Jedan od njih je i menstrualni ciklus.

Zbog poremećaja rada ove žlezde često dolazi i do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Hronična zdravstvena stanja i kašnjenje menstruacije

Neki hronični zdravstveni poremećaji, poput dijabetesa ili celijaklije, ponekad se mogu povezati sa neredovnom menstruacijom.

Možda ste trudni? 

Ukoliko je vaš menstrualni ciklus inače redovan i smatrate da postoje makar male šanse da ste zatrudneli, možda bi trebalo da uradite test za trudnoću. Najbolje je da test uradite nedelju dana nakon datuma kada ste očekivali početak menstruacije. Prerano urađen test može pokazati netačan rezultat.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...