NAJNOVIJE VESTI : TRAGEDIJA U NIŠU Preminula porodilja, sumnja se da je imala male boginje

0

Nišlijka stara 21 godinu koja je primljena na lečenje sa kliničkom slikom malih boginja, preminula je jutros oko 6 časova na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih ovom bolešću, saznaje „Blic“.

U ovom trenutku još nije poznato da li je kod preminule žene i laboratorijski bilo potvrđeno da boluje od morbila, ali je imala sve simptome ove zarazne bolesti uključujući i zapaljenje pluća.

Direktor Infektivne klinike dr Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja se porodila pre oko mesec i po dana, primljena 16. januara na ovu kliniku sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.

– Reč je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedelja pre nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom opštem stanju. Primila je svu antibiotsku i polisimptomatsku terapiju i nije bila na respiratoru – rekao je prof. dr Vrbić.

- Oglasi -

Na Infektivnoj klinici nemaju informaciju da li je porodilja bila vakcinisana MMR vakcinom, ali kako navodi prof. dr Vrbić porodilje spadaju u osetljivu kategoriju jer je kod njih izmenjen imuni odgovor. Za sada nije poznato ni da li je laboratorijskim analizama potvrđeno da je preminula žena imala male boginje, kao ni da li je i njena beba dobila morbile.

Na Dečjoj klinici, kako saznajemo, trenutno nema dece koja su na respiratoru usled teže kliničke slike izazvane morbilama.

Ovo je druga žrtva morbila u Nišu, i treća u Srbiji. Dvogodišnji dečak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom mali boginja, preminuo je 2. januara na Dečjoj klinici u Nišu.

BLIC

- Advertisement -

Komentara
Loading...