PRIČA MAME JOVANE : Najsrećniji dan

0

Od trenutka kada smo suprug i ja ugledali dve crtice, našoj sreći nije bilo kraja. Cela trudnoća je protekla u najboljem redu, bez mučnina, oticanja i ostalih „simptoma“ koji su karakteristični za drugo stanje.

13521140_10154232969279754_950961152_n

FOTO :Privatna arhiva mame Jovane

Četiri dana nakon ulaska u 9. mesec, zakazan mi je prvi ctg, na kom se nije videla nijedna kontrakcija. Moja doktorka mi je rekla, da je beba dobro ali da se neću uskoro poroditi jer nema nikakvih kontrakcija. Dan nakon toga, ustanem ujutru i požalim se suprugu da imam utisak da mi je pukao vodenjak, jer mi je veš bio mokar. Ubedi on mene da nije vodenjak i da ne dramim jer imam jos 22 dana do termina za porodjaj. Pošto kontrakcija nije bilo, a bebine pokrete sam osećala, krenem do pijace, pa do hipermarketa u nabavku, i na kraju kod frizera.

Oko 16.30h farke su mi bile skroz mokre. Spakujem torbu, istuširam se i krenem sa suprugom u porodilište. Ctg pokazuje blage kontrakcije koje ja ne osećam, ultrazvuk dobar, kažu dečak ce biti oko 2800gr, otvorena 3 prsta. Ostave me na patologiji gde sam oko 20h primila penicilin zbog oticanja plodove vode. U 21h sestra mi je stavila čepice i već oko 21.30 sam osećala blage bolove. U 21.45h dolazi dezurni lekar da me obidje. Pregledao me je i pitao kako se osećam. Rekoh imam blage bolove, više kao osećaj kada te preseče stomak ali ništa strašno.

Kada me je pregledao, odmah je zvao da spreme porodjajnu salu, kaže otvorena sam svih 10 prstiju. Sa patologije ja pravo u porodjajnu salu u 21.50h. Uzimaju mi krv iz prsta jer sam celu trudnoću imala nizak šećer. Opet nizak sećer, 2.9, i uključuju mi glukozu, da beba ne bude hipoglikemična. Prva kontrakcija u trajanju od 20-ak sekundi, i blaga, ja izguram, kaže babica već se vidi bebina kosa, druga kontrakcija je bila preslaba i doktor kaže da za treću kontrakciju skupim snagu jer će beba izaći. Posle nekoliko trenutaka, nailazi kontrakcija, ja guram, u tom trenutku, babica je napravila rez od epiziotomije (to je jedini put da sam vrisnula jer me je rez zaboleo više nego porodjaj), doktor je pritisnuo stomak i zaista, Luka se rodio iz treceg napona.

Moj mali dečak je zaplakao glasno i tom plaču sam se najviše radovala. Luka je rodjen u 22.10h(za 20 min) – 2950gr i 50cm, 22 dana pre termina. Odnet je u inkubator. Meni su uključili Lidokain za izbacivanje posteljice i ubrzo nakon toga posteljica je izašla, doktor je sredio rez od epiziotomije (uz anesteziju naravno).

- Oglasi -

Iz bolnice smo izašli posle 7 dana, jer je Luka bio u inkubatoru. Za mene je porodjaj zaista prelepo iskustvo, i zaista ne previše bolno (na skali od 1-10, stepen bola je 3).

Poruka budućim mamama: Budite što aktivnije, šetajte, krećite se…i ne dozvolite da vas tudja negativna iskustva uplaše (ne slušajte ih – mislite pozitivno i verujte sve će biti dobro).line9

Hvala mami Jovani na priči . Luki želim divno i bezbrižno detinjstvo a roditeljima da uživaju u svakom danu provedenom sa Lukom :*

autor priče. :mama Jovana

izvor.devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA

Drugi su čitali i ove priče

- Advertisement -

Komentara
Loading...