Spreči napade besa kod dece !!

0

Priča o napadima besa kod dece (poznato i kao tantrum) je uvek aktuelna.

Image: 0164711040, License: Royalty free, Mother and her daughter talking sitting on a bed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Majorca, Spain, Credit line: Profimedia.com, Wavebreak
Profimedia.com,

Drago mi je da mnogi pišu i pričaju o ovoj temi jer iznoseći svoja viđenja i iskustva daju ideje kako se može rešiti ovaj izazov. Stava sam da što više različitih predloga prevazilaženja ovog roditeljskog izazova pročitamo, lakše ćemo naći onu kombinaciju koja najviše odgovara našoj porodici. Iako ne postoji jedinstven recept sprečavanja napada besa, postoji mogućnost direktnog uticaja na smanjenje broja napada besa kod dece.

Znam koliko je stresno za roditelja da gleda svoje dete kako se valja od besa i pritom ima utisak da ništa ne može da učini kako bi ga umirilo. Ukoliko se ova situacija često ponavlja kod vas, verujem da ste baš iscrpljeni i bez ideja kako da pomognete detetu (a i sebi). Vreme je da se opustite i smanjite strepnju tako što ćete se upoznati sa stvarima koje možete uraditi kako bi napade besa zaustavili još u fazama nastajanja.

Svako dete na različit način doživljava i ispoljava osećanje ljutnje, ipak postoje neke „univerzalne“ smernice koje mogu pomoći u zaustavljanju napada besa u fazama nastajanja.

  • Emocionalna pismenost. Naučite dete da prepozna kod sebe različite emocije, a zatim i kako da ih adekvatno ispolji. Kada je reč o ljutnji, važno je dete naučiti kako da ispolji ljutnju, a da ne bude nasilan. Jedan od načina ispoljavanja ljutnje jeste da priča o svojim osećanjima, zašto se tako oseća, šta može da uradi kako bi se bolje osećao.
  • „Bolje sprečiti, nego lečiti“. Pokušajte da sprečite tantrum pre nego što počne. Kada vidite da je vaše dete zbog nečega uznemireno, pokušajte da mu usmerite pažnju na nešto drugo. Važno je da naučimo i prepoznamo šta je to što veoma uznemirava naše dete kako bismo na vreme reagovali. Ipak, postoje iznenadne situacije iz kojih ne možemo da izdvojimo dete (npr. odlazak kod lekara) pa je za te situacije dobro da imamo već unapred dogovoren scenarijo „šta ako-onda ćemo“.
  • Pričajte tiho. Često koristim ovu tehniku kada tenzija počne da „narasta“. Umesto da vičem na njih, počnem da govorim vrlo tiho i to ih učini zainteresovanim da čuju šta to pričam, te se umire da bi me čuli. Ukoliko ovu tehniku niste do sada koristili, potrebno je malo vremena da se svi naviknete, ali vredi.
  • Zadržati smirenost. Ovo je najveći izazov za roditelja kada se radi o napadu besa njihovog deteta. Vikanje i pretnje će samo „hraniti“ tantrum jer to ponašanje će biti poruka – „kada osećaš ljutnju i/ili nemoć, ti treba da vičeš i pretiš“. To nije ono što želimo, te nam je najbolje da ostanemo smireni i ne gubiti kontrolu nad situacijom. Meni pomaže da brojim u sebi do 10 i dišem duboko, a šta vama može pomoći?
  • Razumeti uzrok besa. Pokušajte da razumete zašto dete ima napad besa. Ukoliko vaše dete ima napade besa iznova i iznova, veoma je važno da prepoznate zašto to radi. Pitanja tipa – „Koji je cilj njegovog ponašanja? Šta želi da postigne tim ponašanjem?“ može vam pomoći da otkrijete uzrok tog ponašanja. Možda će vam biti potrebno više vreme da to prepoznate, ali vredi.
  • Smanjite broj „okidača“. Ovladajte tantrum uzročnicima. Kada ste prepoznali šta je to što frustrira vaše dete, pomozite mu da prevaziđe tu prepreku. Na primer, može se desiti da ispad bude izazvan nemogućnošću da se samo obuče. Radite na tome i pomozite mu da prevlada ovu prepreku i eto možete precrtati jedan razlog sa spiska mogućih „okidača“ napada besa.

Zapamtite, potrebno je vreme da bi usvojili ove nove načine ponašanja (ovo se odnosi na sve članove porodice). Strpljenje i doslednost su vam „saveznici“ u borbi sa ovim roditeljskim izazovom.

P.S. Ukoliko se i dalje javljaju napadi besa, preporuka je da se konsultujete sa stručnjakom koji vam može pružiti podršku u borbi sa ovim izazovom.

P.P.S. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi ove teme, pišite na kontakt@maminovreme.rs i ubrzo ćete dobiti odgovor.

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.rs

Napomena autora:  preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.

Još od autora

Save

Save

Komentara
Loading...