NAŠA HEROINA: MARIJA JE RODILA ČETVORKE !

0

Sonjice…Stigle su nam sinoć bebice. Iris,Inda,Irina i Ina 🌸🌸🌸🌸 Ova poruka mi je to jutro 23.04. ulepšala dan . Jao divno kakve vesti! Četiri devojčice , četiri heroine i buduće majke ! 

Mama Marija i ja pratimo se na društvenoj mreži Instagram na mom ličnom profilu @milekicfamily , tako da sam ja bila upućena u njenu trudnoću ,borbu i mesecima na izdržavanju trudnoće.

Sve ovo mogu da podnesu samo najjače žene ! Bebice su još u inkubatoru na Institutu za neonatologiju. Male su. Porodila sam se u 27.5 nedelja.
Iris, Inda i Irina imaju po 1000gr i 35 cm A Ina ima 790gr i 33 cm kaže za portal mama Marija .  One su naše heronine !

Evo par pitanja na koja je tata dao i odgovore . 

Da li je trudnoća prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom?

Zbog Marijinih zdravstvenih problema i izostanka redovnog ciklusa, potražili smo stručnu pomoć i savjete od doktora.

Nakon odrađivanja raznih laboratorijskih testiranja i  ispitivanja, te prikupljanja rezultata, predočena nam je relativno nepovoljna prognoza i suočeni smo sa potencijalnom mogućnosti odlaska na postupak vantjelesne oplodnje.

- Oglasi -

Ipak, da bi se došlo do VTO potrebno je da se prođe kroz postupak inseminacije, sa čime smo i krenuli, nakon korigovanja i dobijanja potrebnih terapija.
Kod inseminacije jedino što jeste vještačko u čitavom postupku je samo ubrizgavanje sperme u matericu žene (u matericu se uvodi tanki kateter kroz koji se ubacuje obrađena sperma – spermići su odvojeni od sjemene tečnosti), dok se ostatak procesa oplodnje dešava istim putem i na identičan način kao prilikom običnog seksualnog odnosa.

Kako su nam sami doktori rekli, inseminacija je postupak potpomognute oplodnje, ali sam postupak ne vrši oplodnju (kao kod VTO), već se oplodnja dešava na prirodan način, tako da trudnoća nastala inseminacijom jeste prirodna trudnoća.

S obzirom da je sa jedne strane statistika uspješnosti inseminacije (https://www.bolnicabeograd.co.rs/najcesca-pitanja-i-odgovori/) prilično nepovoljna (od stvorenih 3, 4 ili više folikula najčešće se oplodi 1-2, a nerijetko i ne dođe do oplodnje ijednog folikula), a da se mi sa druge strane nismo pridržavali predložene apstinencije od seksa tokom pripreme za postupak i samog postupka, mislim da niko više ne može biti siguran ko je tu tačno bio uspješan i zaslužan za trudnoću – majka priroda i mi ili sam postupak inseminacije.

Na kontrolnom ginekološkom pregledu i ultrazvuku pred sam postupak, rečeno je da se vide 4 folikula, ali ni u najluđim snovima nismo mislili da će sva četiri da se oplode.

Mi smo bili spremni na jedan ili nijedan, jer smo do takvih informacija došli tražeći po internetu iskustva drugih.

foto. lična arhiva mame Marije 

Kako je supruga podnela trudnoću?

Što se same trudnoće tiče, Marija je svima stalno na pitanje “Kako izdržavaš?” odgovarala sa “Kao da nisam trudna.” Nebrojeno puta je i meni rekla da joj je ova trudnoća lakša nego prva, bez obzira što nosi četiri bebice.

Prije nego je konačno “legla u bolnicu do porođaja” išla je još tri puta isto tako “do porođaja”, pa su je ipak puštali kući. Prvi put nakon 7 dana, drugi put nakon 3 dana i treći put nakon svega 2 dana.

Kad god je legla u bolnicu, bila je pokretna i svi su se čudili da je ona onolika (na poslijednjem mjerenju obima stomaka isti je bio 140 cm) toliko pokretna i laka na nogama. Išla je drugim “koleginicama” u kiosk u prizemlju GAK Narodni Front, donosila pakete, hranu i piće… Zbog toga je imala i “problema” sa sestrama, jer je ponekad morala da čeka da neke sestre završe smjenu, pa da ide u “nabavku”.

Kako ste se osećali kada ste saznali da stižu 4 bebe?

“Problem” da kažem je taj što tu informaciju nismo dobili ni na prvom, ni na drugom, već tek na trećem ultrazvuku!
Kada smo otišli na prvi ultrazvuk, sačekalo nas je iznenađenje – “Čestitam, trudna si i dobićete blizance”. Opa! Super. Informacija nam je “legla” u sekundi kada je izgovorena.
Drugi ultrazvuk je bio novo iznenađenje – “Ajde da mi vidimo ove blizančiće naše. Evo ga jedno, evo ga drugo, a Boga mi, evo ga i treće.

Čestitam mama i tata, imaćete trojke!” Šok je bio neizbježan, jer smo se pripremili za blizance. Trebalo nam je jedno 2-3 sata da se priberemo, ali je informacija obrađena i prihvaćena i bili smo radosni što će naša porodica da se uveća za tri nova člana.

Ipak, treći ultrazvuk nas je totalno neočekivano iznenadio i šokirao u bukvalnom smislu tih riječi. Po dolasku nas je doktorica primila preko reda zbog samog broja plodova – “Ajde da vidimo mi te naše trojkice. Aha, evo jedno, drugo, treće.

Svi su tu, doooobro…” I onda dramska pauza od nekih 15-20 sekundi mukle tišine, nakon koje doktorica mene pita “Vidiš li ti ovo, tata?” Gledam u onaj monitor na aparatu, iako mi nije prvi put da gledam i nekako se snalazim u toj slici (iako mi to nije struka ni približno), vidim šta je na monitoru, ali džaba, mozak je na pauzi, ne obrađujem informaciju i samo govorim automatski “Vidim, ali ne kontam šta vidim.” Gledamo se tako i kaže doktorica “Nek’ vam je sa srećom, trebaće vam. Mama, nosiš četvorke!” Mislim da je tu “došlo do prekida filma” što kaže u jednoj pjesmi pokojni Balašević. Kako smo otišli odande i došli kući, nemamo pojma.

Prekid filma i obrada informacija je trajala nekih dva ili tri dana, ali kada smo je obradili i prihvatili, nismo jednostavno pristajali na nijednu drugu opciju. To je to, imaćemo četvorke. Bože pomozi ako Boga znaš.

 

Da li imate još dece?

Da, imamo još jednu (pre)slatku i (pre)razmaženu djevojčicu sa imenom Iskra, a koja je rođena krajem 2019. godine.

foto. lična arhiva mame Marije

U kojoj nedelji je došlo do porođaja i kako se supruga porodila?

Plan Prof. Filimonovića koji je vodio trudnoću, a samim tim i naš, je bio da se “dogura”, ako je ikako moguće do 30/31/32. nedelje trudnoće, kako bi rizici po bebice bili što manji i kako bi se završio razvoj pluća, ali je majka priroda riješila da se Marija porodi na Veliki petak i pored ordinirane terapije za ublažavanje kontrakcija i odlaganje porođaja.

Zbog pritiska u materici, jer je svaka beba imala svoju posteljicu, sedam dana ranije je došlo do naprsnuća jednog vodenjaka i krvarenja.

Supruga je dobila terapiju i pokušano je odlaganje porođaja do daljnjeg, ali je majka priroda umiješala prste i porođaj je krenuo spontano na Veliki petak, 22.04.2022. godine oko 15 sati. Ipak, zbog broja bebica, supruga je porođena carskim rezom u 27.5 sedmici trudnoće.

Bebe su prvo stabilizovane, a u subotu i nedelju su prebačene na Institut za neonatologiju u Beogradu.

Kako su bebe sada?

Bebe su po dolasku ocijenjenje kao ekstremno nezrele, što sa sobom povlači mnogobrojne probleme, sve u skladu sa sedmicom u kojoj su rođene.
Prve tri bebe su rođene sa 1000g i 35cm dužine, dok je četvrta mrvica rođena sa 790g i 33cm dužine.
Borba se vodi na više frontova i trenutno imaju više problema, ali se nadamo da su pravi borci koji će sve probleme da prevaziđu i uskoro nam dođu kući i naprave haos od života svojim glasićima i plačem. Iako su mrvice, to su naši divovi, a s obzirom da je porođaj u terminu trebao da bude 04.08.2022. godine, ja volim da im tepam “moje lavice”. I tako ih i posmatram. 

Da li ste isplanirali imena za devojčice?

S obzirom da su tokom trudnoće i kontrola polovi beba bili totalna lutrija – od “sigurno jedno žensko, ostalo ne znamo”, preko “2+2” i “sve četiri djevojčice, ali nismo sigurni” do “nemamo više pojma” – mi smo se dogovorili da mama daje imena za djevojčice, a ja za dječake. Shodno “rezultatu” mama je dala imena još u bolnici, tako da čekamo da nam kući dođu Iris, Inda, Irina i Ina.

Da li je teško pripremiti sve za 4 bebe odjednom?

O tome – šta/kad/kako/koliko – smo razmišljali mnogo.

Odgovor je da i dalje ne znamo koliko nam čega treba.

Cijenimo da su nam u početku dovoljna dva bebeća krevetića, jer su one trenutno baš male, a i kad dođu kući neće biti pretjerano veće. Imamo spremna tri krevetića kod kuće, još jedan je kod kolege sa posla, pa ako zatreba i njega ćemo uzeti.
Stvari za bebice imamo nešto, ali je to sve njima preveliko, jer kod nas nema za kupiti baš malih brojeva – uglavnom kao najmanji broj nalazimo 56, dok će njima biti potreban tek 40 ili nešto veći. Sreća je što male pelene za prijevremeno rođene bebe ipak mogu nekako da se nađu.
Ukoliko budu imale nježnu i osjetljivu kožu kao Iskra, imaćemo problem i sa pelenama.
Kolica za četvorke u Srbiji ne mogu da se nađu da se makar pogledaju, nego samo da se naruče i kupe, a to je tek igranka jer su cifre sulude.
Ipak, ono što je najbitnije je da one budu zdravo i dobro, a sve ostalo ćemo nekako već da riješimo.

Koliko imate godina supruga i vi?

Marija ima 28 godina, a ja 45.

Srdačan pozdrav.
Gaćeša Đorđe i Marija
S’ poštovanjem,
Marija Gaćeša

Još jedom sve čestitke mami Mariji i porodici Gaćeša !

Da princezice što pre dođu svojoj kući i da imaju divno i bezbrižno detinjstvo . 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...