Naučite bebu da prespava noć za samo sedam dana

0

Čak tri četvrtine roditelja u Britaniji uspelo je na ovaj način da natera svoju bebu da prespava noć! Zašto ne biste i vi?

Ovaj plan ne treba primenjivati dok beba ne navrši tri-četiri meseca, pošto joj je toliko vremena potrebno da se prilagodi i nauči da razlikuje dan od noći.

Ovaj plan ima za cilj da vam pomogne da što pre postignete određeni ritam i da se, ukoliko budete uporni, ujutru konačno probudite – naspavani!

Psihološki pristup

Da biste bebu naterali da spava preko cele noći, morate da budete uporni i da poštujete isti redosled postupaka svake večeri – na primer: kupanje, sisanje, ljuljuškanje, pričica, spavanjac. Redosled aktivnosti može da bude i drugačiji, važno je da ga ne menjate i da ga se striktno pridržavate.

Kada nakon nekoliko dana postignete cilj i beba zaspi, nastavite da sprovodite plan sve dok vam ne postane rutina. Veoma je važno i to da nakon poslednje radnje u nizu napravite adekvatnu atmosferu: spustite roletne, navucite zavese i prigušite svetlo. Beba će brzo naučiti da sve to zajedno znači da je došlo vreme za spavanje. Nemojte da joj dajete flašicu tokom noći, ne obraćajte joj se i ne uključujte svetlo… Vremenom će prestati da se budi noću i da traži pažnju.

KURS UČENJA SPAVANJA – ono što treba ponavljati svake večeri, sedam dana

KORAK 1 – VREME JE ZA SPAVANJE
Odredite vreme za “kupanje, hranjenje, ušuškivanje, stavljanje u krevetac”. Čak i veoma male bebe brzo će se navići na redosled radnji, pa će vremenom shvatiti kada je vreme spavanju.

- Oglasi -

KORAK 2 – IZAĐITE IZ SOBE, PA SE VRATITE
Ušuškajte bebu, poljubite je za laku noć, a zatim napustite sobu. Recite joj da ćete se vratiti, a zatim to i učinite, da bi beba shvatila da niste zauvek nestali.

KORAK 3 – POLJUPCI U TIŠINI
Kada primetite da se beba umirila i da tone u san, nema više priče, maženja, igranja i nuđenja flašice. Dok ne bude potpuno utonula u san, samo je ovlaš poljubite u ručicu i proverite da li je sve u redu.

KORAK 4 – IZBEGAVAJTE KONTAKT OČIMA
Udaljite se od krevetića, na razdaljinu sa koje ćete moći da vidite bebu a ona vas ne. Pratite šta se dešava, da li se umirila ili se još uvek meškolji, ali nemojte joj prilaziti. Ako počne da plače, priđite joj, poljubite je i ušuškajte.

KORAK 5 – VRATITE SE
Ako beba još uvek nije zaspala, vratite se i ponovo je poljubite. Kada bude shvatila da ćete se s vremena na vreme pojavljivati, neće biti potrebe da vas doziva plačem. Nemojte joj se obraćati, to će je samo razbuditi.

KORAK 6 – NEKA ZNA DA STE TU
Čak i kada bude zatvorila oči, vratite se da proverite da li je pokrivena. Neće joj smetati ako je budete obasipali poljupcima i dok spava. Veoma je važno da se beba ne oseti usamljenom i da zna da ste vi u njenoj blizini i kada vas ne vidi.

KORAK 7 – “GRAĐENJE” POVERENJA
Ponavljajte ceo proces sve dok beba ne zaspi. Možda ćete se na početku “treninga” po sto puta vraćati do krevetića, ali ćete, iz večeri u veče, sve ređe to činiti.

KORAK 8 – NE ODUSTAJTE!
Nakon otprilike pet dana, može da se desi da neće hteti uopšte da zaspi, ali nemojte da odustajete od plana. Iskustvo govori da je potrebno sedam dana da beba shvati da nakon kupanja, hranjenja i prigušivanja svetla sledi – spavanje!

izvor. bebama-dečici mamama

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...