Naučite dete da gleda na sat

Roditelji, budite veoma strpljivi i na kreativan način svom mališanu objasnite razliku između dana, sata i minuta.

Kako da naučite dete da gleda na sat

Već oko pete godine dete pokazuje želju da nauči da gleda na sat.
Vreme je nešto što se ne vidi, pa je zato gledanje na sat klincima u početku veoma komplikovano, a naročito ih zbunjuje to što se ovde polazi od nule, a ne od jedinice, prvog broja od kojeg ste ih inače učili da broje.

Učite kroz igru

Nabavite veći sat sa arapskim brojevima, uočljivom razlikom između male i velike kazaljke i jasno označenim minutima i tražite od deteta da proceni koliko sati ili minuta neka radnja traje. Na primer, koliko mu vremena treba da opere zubiće, da doručkuje ili da se spremi za vrtić, a kad niste kod kuće, neka proceni koliko traje zeleno svetlo na semaforu. Tako će najbolje razviti pojam o vremenu i shvatiti razliku između sati i minuta.

Sat od kartona

Budite strpljivi i odvojite vreme da na kreativan način naučite dete da gleda na sat. Isečen krug i dve kazaljke od kartona, igla kojom ćete sve to sastaviti i flomaster za pisanje brojki je sve što vam treba da napravite improvizovani sat. Onda zatražite od deteta da malu kazaljku stavi na trojku, a veliku na 12, pa mu kažite: „Sada je tri sata. Šta radimo u to vreme?“ Kad vam dete odgovori, nastavite igru pomerajući kazaljke.

Vreme je za spavanje

Nacrtajte na nekoliko papira po jedan sat: prvi neka pokazuje vreme kad dete ustaje (sedam sati), drugi vreme kad kreće u zabavište (pola osam), treći vreme za ručak (dva sata), četvrti vreme za večeru (sedam sati uveče) i peti vreme odlaska na spavanje (devet sati), pa kad dođe vreme za određenu radnju, pokažite detetu odgovarajući sat. Tako će za malo vremena upamtiti raspored kazaljki i shvatiti pojam vremena (pre i posle podne). Imajte na umu da je deci veoma teško da shvate da dan ima 24 sata, sat 60 minuta, a minut 60 sekundi.

Neka vam dete pomogne i da navijate budilnik i obavezno mu kupite jedan zanimljiv satić koji će nositi na ruci pa ga s vremena na vreme zapitkujte koliko je sati. Uz ove male trikove vaš mališan će lako i jednostavno savladati ovu veštinu.nb95

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...