Naučnici otkrili koji vitamin u trudnoći sprečava pojavu autizma

Naučnici su otkrili koji vitamin sprečava pojavu autizma u trudnoći, ali sa njegovim uzimanjem sve mame treba da budu pažljive!

Uzimanje vitamina tokom trudnoće od velikog je značaja za zdravlje bebe i trudnice, a novo istraživanje pokazalo je da određen vitamin može smanjiti i rizik od pojave autizma,.

Buduće mame koje uzimaju suplemente vitamina D tokom prvog dela trudnoće mogu sprečiti pojavu autizma kod svoje dece, pokazala je australijska studija.

Zaključci istraživanja idu u prilog ranijim studijama koje su utvrdile da će trudnice sa niskim nivoom vitamina D u u 20. nedelji trudnoće verovatnije imati dete s osobinama autizma do uzrasta od šest godina.

Dok je naširoko poznato da je vitamin D vitalan za održavanje zdravlja kosti, sada postoji solidno telo dokaza koje ga povezuje s rastom mozga.

- Oglasi -

Međutim, dok je vitamin D od ključnog značaja za zdravlje kostiju, prema mišljenju doktorke Vei Luane, koautorke studije, aktivni hormonski oblik vitamina D ne bi trebalo da se daje trudnicama jer može uticati na skelet fetusa.

Zato je potrebno utvrditi koja doza vitamina D je bezbedna za trudnice.

izvor.lepaisrecna.rs

PROČITAJTE

Komentara
Loading...